Severočeští celníci meziročně odhalili méně padělků zboží

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem/Liberec 17. ledna (ČTK) - Počet padělků zboží či pirátských nahrávek na CD a DVD, které odhalili severočeští celníci, meziročně klesl, stejný trend je i u nelegálních cigaret a tabáku. Nárůst případů zaznamenali celníci v Ústeckém a Libereckém kraji v pašování léků. ČTK o tom informoval mluvčí ústeckého celního ředitelství Jiří Nejedlý.

Celníci se loni zaměřovali nejen na tržnice, jejichž počet na severu Čech v posledních letech výrazně klesl, ale také na kamenné obchody. Zajistili téměř 55.000 kusů padělků, napodobenin značkového zboží či pirátských nahrávek na CD a DVD nosičích. Právě nelegální nahrávky tvoří největší podíl plagiátů (11.921 kusů), dále je to obuv a textil. Škodu, která by jejich prodejem majitelům ochranných známek a autorských práv vznikla, vyčíslili celníci na zhruba 23 milionů korun.

Ve srovnání s rokem 2010, kdy celní správa zajistila 67.000 kusů padělků, se počet plagiátů na severu Čech mírně snížil, přičemž se podle Nejedlého mění i sortiment. "Stále více objevujeme padělky módních doplňků jako jsou kravaty, peněženky, kabelky, hodinky, parfémy a bižuterie a padělky hraček," přiblížil.

Padělky také už nevystavují obchodníci na pultech, ale většinou praktikují tzv. skrytý prodej, kdy zákazníka odvedou mimo provozovnu nebo mu konkrétní zboží přinesou z úkrytu.

V roce 2011 zajistili celníci v regionu téměř 1,6 milionu kusů nelegálních cigaret a 197 kilogramů nezdaněných tabákových směsí. Únik na daních a dalších poplatcích činil přes 4,3 milionu korun. Opět je to méně než v roce 2010, kdy únik vyčíslili celníci na 5,2 milionu korun, počet kusů nelegálních cigaret tehdy činil dva miliony a 426 kilogramů bylo zabaveného tabáku. "Oproti minulým rokům ubylo padělků cigaret vyráběných na našem území. Převážně jsme zajistili pašované cigarety pocházející z Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Moldavska, kde jsou levnější," popsal mluvčí.

Severočeským celníkům se loni podařilo odhalit 28 případů přeprav léků s pseudoefedrinem, které zneužívají pachatelé k výrobě pervitinu. Na severu Čech zajistili celníci přes 70.000 tablet těchto léků. V roce 2010 to bylo 14 případů.

fir jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK