Ceny ropy stouply díky slabšímu dolaru a dobrým údajům z Číny

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. ledna (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvýšily kvůli slabšímu dolaru a příznivým ekonomickým údajům z Číny. Americká lehká ropa WTI proti pátku zdražila téměř o 1,5 dolaru, a vrátila se tak nad 100 dolarů za barel. V pondělí byl ropný trh v USA uzavřen kvůli státnímu svátku.

Cena severomořské ropy Brent stoupla pouze o zhruba čtvrt dolaru na 111,58 dolaru za barel. "Brent zřejmě odráží obavy ohledně eurozóny," uvedl analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že hospodářský růst Číny v posledním čtvrtletí loňského roku zpomalil na 8,9 procenta z 9,1 procenta v předchozích třech měsících. Tempo růstu však zůstává vysoké a překonalo odhady analytiků. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Poptávku po ropě podpořil rovněž slabší dolar, který snižuje cenu suroviny z pohledu držitelů ostatních měn. Investoři navíc nadále sledují napětí mezi Íránem a západními zeměmi, které by mohlo narušit dodávky ropy z Blízkého východu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 111,58 111,34 New York - Nymex WTI únor 100,14 98,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK