Pražská burza nakonec po závěrečné aukci oslabila

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil, do červených čísel ho srazila závěrečná aukce. Hlavní index PX skončil níže o 0,68 procenta na 889,4 bodu. Burzu táhly dolů dnes nejobchodovanější akcie energetické společnosti ČEZ, ale také pojišťovna VIG či developer Orco, jejichž cenné papíry ztratily přes tři procenta. Erste Bank naopak o více než dvě procenta posílila, vyplývá z výsledků burzy.

"Pražská burza v celodenní bilanci nenavázala na pondělní zisky a společně s celou Evropou se nesvezla na zelené vlně," uvedl Martin Oliva z Patria Direct. Podle něj ostatním středoevropským trhům v růstu pomohly dobré výsledky aukce španělských státních dluhopisů a také překvapivě dobrá data o sentimentu v Německu.

V Praze dnes nejvýrazněji ztratily akcie pojišťovny VIG a developera Orco, a to 3,63 procenta na 770 korun, respektive 3,45 procenta na 81,10 Kč. O necelá tři procenta na 17,09 Kč přišly dnes cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto a o 2,5 procenta na 121,10 Kč zlevnila mediální společnost CME. O dvě procenta klesly akcie Philip Morris.

Z velkých emisí si vedl nejhůře ČEZ, titul odepsal 1,45 procenta na 749 korun. Telekomunikační operátor Telefónica ČR spadl o 0,91 procenta na 370 korun. Podle Lidových novin bude aukce ČTÚ nových kmitočtů, která by měla do ČR přinést nižší ceny za telefonování či rychlejší internet v telefonech a nejspíše také čtvrtého operátora, vypsána nejpozději do konce března. Státní pokladně by aukce měla přinést 7,5 miliardy Kč.

Proti ztrátám dnes naopak působily akcie Erste Bank, které získaly 2,31 procenta na 345 korun. Komerční banka zakončila obchodování na zelené nule.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za více než 1,577 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ přesáhly 689 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK