Americké akcie zpevňují, pomáhá statistika z Číny

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily zkrácený týden růstem, k němuž hodně přispěla statistika z Číny. Trh naopak nechal bez povšimnutí hromadné snížení úvěrového ratingu asi poloviny zemí eurozóny, k němuž na konci minulého týdne přistoupila agentura Standard & Poor's.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.542 bodů a proti předchozímu závěru přidával asi jedno procento. Širší index S&P 500 měl zisk asi 0,9 procenta a nacházel se v blízkosti 1301 bodů. Index Nasdaq Composite si připisoval 1,1 procenta na 2740 bodů.

Čína dnes oznámila, že její ekonomika v závěru loňského roku zpomalila na 8,9 procenta, což byl nejpomalejší růst za dva a půl roku. Výsledek byl však nepatrně lepší, než čekali analytici. Ve třetím čtvrtletí růst čínské ekonomiky dosáhl 9,1 procenta.

Oslabovaly nicméně akcie bankovní skupiny Citigroup, které odepisovaly téměř sedm procent na 28,60 USD. Reagovaly tak na výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí, v němž bance klesl zisk o 11 procent, a zaostal tak za odhady analytiků. Naopak další americká banka Wells Fargo naopak příjemně překvapila a její akcie přidávaly 1,2 procenta.

Podle očekávání se prudce dolů vydaly akcie společnosti Carnival, které v polovině obchodování odepisovaly zhruba 15 procent a držely se těsně nad 29 dolary. Do skupiny Carnival totiž patří italská společnost Costa Crociere, která je vlastníkem výletní lodě Costa Concordia. Ta koncem minulého týdne havarovala u italského ostrova Giglio.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK