ČTÚ počítá s výnosem z aukce kmitočtů v jednotkách miliard Kč

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Český telekomunikační úřad počítá s výnosem z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v řádu jednotek miliard korun. Pravidelné příjmy státního rozpočtu za využívání frekvencí se pak mají pohybovat v řádu desítek až stovek milionů Kč ročně. Aukce by měla začít letos, oznámil dnes ČTÚ. Aukce má přispět k rozvoji konkurence a zajistit v relativně krátké době pro občany a firmy v ČR služby vysokorychlostních mobilních sítí, především rychlý internet.

"Podle uvažovaných rozvojových kritérií by do tří let měl mobilní broadband na základě technologie 4G pokrýt většinu území a být dostupný pro více jak 90 procent obyvatel ČR," uvedl mluvčí úřadu František Malina.

Aukce kmitočtů uvolněných přechodem z analogového na digitální televizní vysílání, tzv. digitální dividendy, v pásmu 800 MHz a dalších volných pásem 1800 a 2600 MHz je podle ČTÚ jedním z hlavních úkolů úřadu pro letošní rok. Kmitočty budou moci využít buď nynější operátoři nebo nový hráč na trhu pro vybudování sítí 4G. Jako poradce již úřad na konci roku 2011 vybral firmu Grant Thornton Advisory.

Vedle přípravy a zahájení aukce úřad letos mimo jiné plánuje zahájení akreditací pro provozovatele tzv. cenových kalkulaček, podle kterých by se veřejnost měla lépe orientovat v tarifech telekomunikačních služeb. Úřad také na svých stránkách zveřejní cenový barometr vývoje cen klíčových služeb na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK