Koruna dopoledne posílila, k dolaru je zpět pod 20 Kč/USD

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Česká koruna dnes dopoledne posiluje vůči oběma hlavním světovým měnám, k dolaru je zpátky pod 20 Kč/USD. Kolem 10:40 si proti úternímu závěru polepšila o 19 haléřů na 19,96 Kč/USD. K euru zpevnila o 12 haléřů na 25,54 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance poskočila koruna na silnější hodnoty hned v úvodu. Podobný začátek je dnes patrný také u dalších středoevropských měn, dodal. "Impuls přichází od forintu, který posílil v souvislosti se spekulacemi, že dnešní projev premiéra (Viktora) Orbána v Evropském parlamentu naznačí kýžené ústupky a odblokuje cestu k mezinárodnímu úvěru," uvedl Vlk.

Zlotý podle něj zřejmě nadále těží z vyšších očekávání na růst sazeb, u koruny žádné specifické domácí vlivy nejsou.

Euro kolem 10:40 mírně posílilo na 1,2798 USD/EUR. Šanci evropské měny postupovat dál nahoru snižuje podle Vlka pokles hlavních akciových trhů. Během dne by o směru měly rozhodovat hlavně evropské události, na programu jsou další aukce - upisovat pokladniční poukázky bude Portugalsko, jehož pozice na trhu se po snížení ratingu značně zhoršila, poznamenal Vlk. Důležité bude podle něj také jednání řeckých představitelů se soukromými věřiteli o odpisu dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK