Americké akcie klesly kvůli firemním výsledkům a Řecku

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně oslabily. Investory zklamaly hospodářské výsledky některých významných podniků. Trh se navíc obává bankrotu silně zadluženého Řecka.

Dow Jonesův index se snížil o 0,26 procenta na 12.675,75 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,10 procenta na 1314,63 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,09 procenta na 2786,64 bodu.

Soukromí věřitelé Řecka v úterý vyzvali eurozónu, aby po odmítnutí jejich posledního návrhu začala spolupracovat na rychlém sjednání dohody o seškrtání řeckých dluhů. Nezdar jednání, jehož možnost se po pondělním kroku ministrů financí eurozóny zvýšila, by vedl k neřízenému bankrotu Řecka s potenciálně těžkými dopady pro celou měnovou unii.

"Situace v Řecku vyvolala obavy a trh klesl. Nemyslím si ale, že to má na trh tak velký dopad jako dříve," uvedl analytik Doug Cote ze společnosti ING Investment Management.

Na devizovém trhu euro kvůli obavám z řeckého bankrotu sestoupilo z téměř třítýdenního maxima vůči dolaru. Jednotná evropská měna se během úterý propadla až na 1,2952 USD. Později však ztráty smazala a v závěru obchodování v New Yorku se prodávala za 1,3024 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK