Knížek:Specializovaný finanční úřad dohlídne na loterie i důchody

07.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Kompetence Specializovaného finančního úřadu by se měly v budoucnu rozšířit o dozor nad loteriemi. Od příštího roku by pak měl úřad spravovat centrální registr smluv v druhém pilíři důchodové reformy. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. Dále je možné podle něj uvažovat i o přechodu dalších kompetencí, jako je například vracení daně z přidané hodnoty cizincům, kteří nejsou v ČR registrování jako plátci daně.

S převodem Státního dozoru nad loteriemi počítá podle Knížka nový loterijní zákon, který se připravuje. V současnosti dozor vykonává odbor na ministerstvu financí. "Specializovaný finanční úřad má celorepublikovou působnost a má na to i lidi," vysvětlil Knížek. Vracení DPH cizincům má v současnosti na starosti finanční úřad pro Prahu 1.

Pod úřad mají do letoška spadat velké firmy s obratem nad dvě miliardy korun a finanční instituce. "Nyní již fakticky úřad spravuje záležitosti ČEZ a jejich dceřiných firem. Ná základě dohody s ČEZ testujeme chod všech systémů," uvedl Knížek. Postupně by pak mělo podle něj úřadu podléhat až 3000 firem. Mělo by jít vedle finančních institucí a firem s obratem nad dvě miliardy korun i o jejich dceřiné firmy, bude-li to pro správu daní efektivní. Patřit pod úřad budou i firmy, které mají skupinovou registraci k platbě DPH a jedna z nich má obrat nad dvě miliardy korun.

"Teprve po 10. únoru začneme první část subjektů, které ta budeme stěhovat převádět pod specializovaný úřad. Ten má celý letošní rok na to, aby na základě klasické změny místní příslušnosti podniky postupně převedl pod sebe," uvedl Knížek. Pro dotčené firmy se v tuto chvíli podle něj nic nemění.

Správa účtů v rámci druhého pilíře důchodové reformy souvisí podle Knížka s plánem na vytvoření Jednoho inkasního místa. Takzvané jedno inkasní místo (JIM) je součástí daňové reformy schválené parlamentem. Mělo by vzniknout v roce 2015, ministerstvo financí však zvažuje posunutí jeho zrodu na rok 2014. JIM by pak měl vybírat platby, které dostává stát, například daně a pojistné.

Proto také již od příštího roku bez ohledu na termín vzniku JIM zajistí daňová správa podle Knížka výběr prostředků do nového pilíře penzijního systému. "Ten systém totiž je v podstatě malý projekt Jednoho inkasního místa," uvedl Knížek.

V rámci JIM, tedy od roku 2015 nebo 2014, se pak podle Knížka předpokládá, že daňová správa povede asi sedm milionů osobních účtů, tedy ekonomicky aktivního obyvatelstva. "To předpokládá, že vytvoříme clearingové centrum, kde je možné mít informace o poplatnících na jednom místě," vysvětlil Knížek. Vyřeší se tak podle něj i problémy ohledně informací se změnou zaměstnání nebo změnami u osob samostatně výdělečně činných.

V případě, že člověk bude chtít získat informace o svém účtu, může se již informovat podle Knížka na svém finančním úřadu. "Do budoucna předpokládáme větší využití daňové informační schránky, přes kterou bude moci každý nahlédnout na stav svého daňového nebo důchodového účtu přes internet," uvedl Knížek. Uvažuje se podle něj i o propojení na datové schránky či o využití poboček Czech POINT.

Nový, takzvaný druhý pilíř penzijního systému by přitom měl začít fungovat již od příštího roku. V jeho rámci si lidé budou moci převádět tři procentní body z 28 procent mzdy odváděných do sociálního pojištění na individuální účty u soukromých penzijních společností, tedy do takzvaného druhého pilíře. Podmínkou je, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Aleš Sosnovský mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK