Co dělat, když chcete podporu co nejdéle? (platné do 31.12.2003)

05.12.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Novela zákona o stavebním spoření začne definitivně od ledna platit. Mnoho času na úvahy, jak se smlouvami naložit nezbývá. Zkuste se na možnosti, které máte, podívat s námi….

Doba, kdy lze ještě uzavřít smlouvu o stavebním spoření za současných podmínek se krátí, konec roku se nezadržitelně blíží. Ne pro všechny, kteří již stavební spoření mají uzavřeno, je výhodné uzavírat nové smlouvy. Ale pojďme od začátku…

Hlavní výhody u smluv uzavřených do konce roku 2003

  • státní podpora až 4500 Kč (nově max. 3000 Kč)
  • vklad pro max. podporu 18000 Kč (nově 20000 Kč)
  • vázací doba 5 let (nově 6 let)

Zatím stavební spoření nemám

  • Asi nejednodušší rozhodování budou mít ti, kteří ještě žádnou smlouvu uzavřenu nemají. Pokud se rozhodnete vyzkoušet si na vlastní kůži výhody stavebního spoření, určitě neváhejte a smlouvu si ještě do konce roku uzavřete.
  • Také pokud chcete smlouvu v budoucnu uzavřít svým dětem, učiňte tak raději ještě letos.
  • Pokud chcete podporu získat ještě i za letošní rok vložte do konce roku na smlouvu 18000 Kč plus poplatky.
    Nemáte-li před koncem roku takovou částku, nevadí, spořit můžete měsíčně a podporu získáte až v následujících letech.

Smlouvu jsem uzavřel před nedávnem
Ne pro všechny je výhodné uzavírat nové smlouvy. Pokud máte smlouvu kratší dobu, nebo i uzavřenu déle, ale zatím jste na ni mnoho nenaspořili, může být pro vás výhodnější si starou smlouvu ponechat a spořit na ni dále.

  • Důležité při rozhodování v tomto případě je výše vaší cílové částky. Pokud je její výše dostatečná, nemá smysl uzavírat novou smlouvu, neboť tu stávající můžete dále spořit. Kolik naspořím?
  • Pokud je cílová částka nízká, uvažujte o jejím zvýšení. Neztratíte tak roky spoření, ovšem v některých případech pokud máte smlouvu již delší dobu, můžete přijít o vyšší úroky, nebo bonus za nečerpání úvěru. Zkrátka při zvýšení cílové částky stavební spořitelna může požadovat přechod na nové podmínky.
  • Pokud byste přesto raději chtěli uzavřít smlouvu novou a tuto vypovědět, přijdete o připsané zálohy státní podpory. Nechat si starou smlouvu "doběhnout" (splnit podmínku 5 let) také nemusí být výhodné, protože stavební spořitelny si účtují poplatky a ty nejsou právě nejnižší.

Brzy splním pět let spoření
I zde platí, že pokud máte dostatečně vysokou cílovou částku, můžete spořit až do jejího naspoření. Ale osobně v tomto případě, zvláště pokud vám smlouva končí např. příštím rokem, doporučuji uzavřít novou        

Převod podpor:
U staré smlouvy si od 1.1.2004 zrušíte podporu a
na  nové založené do konce roku 2003 si od 1.1.2004 o podporu  požádáte.

  • Stávající smlouvu si necháte jako termínovaný vklad, který budete moci po splnění 5 let kdykoli vybrat, ale také ho nechat běžet dál až do doby než budete peníze potřebovat. Peníze na účtu se Vám i nadále úročí úrokem i nad 3 procenta, co již u nových smluv není.
  • Také můžete na této smlouvě kdykoli požádat o úvěr (pravděpodobně jste již dostali nebo v blízké době dostanete oznámení o přidělení cílové částky).

Splácím úvěr

  • Pokud splácíte klasický úvěr a ještě jste si neuzavřeli novou smlouvu, tak i když právě nemáte peněz na rozhazování uzavřete si smlouvu novou.
  • Novou smlouvu by si měli uzavřít také ti, kteří si chtějí v blízké době o úvěr požádat, protože již splnili podmínky. Podpory v tomto případě převeďte obdobně jako v předchozím případě.
  • Další možností je, že splácíte překlenovací úvěr. Zde je těžké radit. Pokud si necháte na smlouvě státní podporu, rychleji se dostanete do situace, kdy se vám překlopí překlenovací úvěr do klasického a vy začnete konečně úvěr splácet a ne pouze platit úroky, a tím samozřejmě hodně ušetříte.
    Pokud ovšem víte, že se vám překlenovací úvěr má již brzy překlopit do klasického úvěru, doporučuji ještě letos smlouvu založit a podpory převést.

Počítám do budoucna s možností investic do bydlení
I zde platí, že pokud ještě stavební spoření nemáte a hodláte si je uzavřít až v budoucnu, kdy již budete vědět, že ho skutečně pro úvěr využijete, neváhejte a smlouvu ještě letos uzavřete! Díky vyšší státní podpoře se rychleji dostanete k přidělení cílové částky a tím i levnějšímu úvěru. A i kdybyste nakonec o úvěr nežádali, po pěti letech můžete naspořené peníze použít na cokoli, tedy i na bydlení.

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát