Co týden dal?

12.12.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme přehled událostí nejenom v Čechách, ale i v zahraničí a na našem serveru. Přečíst si také můžete vybraný dotaz a odpověd ze sekce Poradenství. Vše zmíněné a mnoho dalšího se dozvíte dál…

Posledních 7 dní u nás

Český statistický úřad v úterý oznámil, že HDP stoupl meziročně ve třetím čtvrtletí o 3,4%. Rychlý růst je zapříčiněn vyššími mzdy (v průměru o 6,4 procenta) a levnými úvěry.

Ve čtvrtek přehlasovala poslanecká sněmovna právo veta prezidenta Václava Klause. Jednalo se o zákony sociální podpory a všeobecném zdravotním pojištění. Teď je tedy plně spuštěna reforma veřejných financí. Tento balík obsahuje 13 zákonů a má zvýšit nepřímé daně a pomocí výdajových škrtů srazit schodek veřejných financí na 4% HDP v roce 2006, a umožnit tak přijetí Eura koncem dekády.

Česká vláda rozhodla ve středu večer, že bude požadovat po EU přechodné období, které by umožnilo zavést spotřební daně na energie až od roku 2008. Povinné zdanění uhlí, elektřiny a zemního plynu určeného na výrobu tepla totiž zavedla EU v měsíci říjnu. Jestliže by si Česko nevyjednalo přechodné období, pak by muselo uvalit spotřební daň na energie ihned po připojení k patnáctce v květnu příštího roku.

Posledních 7 dní ve světě

První den tohoto týdne se Euro dostalo na nové rekordní maximum vůči dolaru. Podle údajů Reuters Euro kotovalo až na 1,2213 dolaru.
V úterý ráno šplhal dolar i nadále na nová rekordní maxima vůči dolaru. Tentokrát se dostal až na 1,2245 za dolar.

Spojenci ruského prezidenta Vladimíra Putina dosáhli v pondělí volebního vítězství, když propastným rozdílem porazili své komunistické a liberální rivaly a spolu s nacionalisty a byrokraty utáhli smyčku dolní komoře ruského parlamentu. Výsledek voleb zobrazuje širokou podporu Putinových snah obnovit centralizovanou státní kontrolu a ukončit chaos z raných reformních let.

V USA sílí optimismus v průmyslu, alespoň co se ekonomického výhledu pro příští rok týče. Očekává se i mírný nárůst zaměstnanosti.

Zatímco u nás vzrostlo ve třetím čtvrtletí meziročně HDP o 3,4%, na Slovensku stouplo o 4,2%. Očekávaný vzrůst byl 4,1%. V prvním čtvrtletí příštího roku by měla ekonomika Slovenska přidat 4,2%.

Posledních 7 dní na našem serveru

Chcete zvýšit loajalitu svých zaměstnanců a v práci je pozitivně motivovat? Tak jim zkuste přispívat na penzijní připojištění . Příspěvek je pro obě strany lepší než přidání ve mzdě. Proč? Spočítejte si sami, jaké jsou úspory zaměstnavatele.

Téma naší pravidelné rubriky Fintriky v tomto týdnu je "Poslední předvánoční radosti a starosti". 

Na stránkách Reality.finance.cz pro Vás připravujeme seriály, které se týkají všeho kolem bydlení. Tentokrát se věnujeme obytnému prostoru. Zjistíte jaké výhody či nevýhody může mít dnešní trend slučování kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem do jedné místnosti.

Konec roku se nezadržitelně blíží! Pokud ještě uvažujete o uzavření stavebního spoření za výhodnějších podmínek, máte poslední dny na výběr stavební spořitelny a uzavření smlouvy. Všem, kteří ještě nemají stavební spořitelnu vybránu, se určitě bude hodit naše zaktualizované Srovnání tarifů.

On-line prodej

Využijte končících výhod stavebního spoření! Při uzavření stavebního spoření v našem Prodejním centru navíc získáte finanční prémii až 600 Kč u vybraných stavebních spořitelen. Máte poslední šanci uzavřít si stavební spoření za stávajících výhodnějších podmínek!


Poradenství

Jedním z našich projektů je i poradenstvi.finace.cz zaměřený na rady našich pravidelným čtenářům od odborníků z různých oblastí osobních i firemních financí. Z Poradenství každý týden vybíráme jednu zajímavou radu. Snad pomůže i Vám …

Pořídil jsem auto na leasing na 36 měsíců. Po roce je chci hotově vyplatit. GE capital leasing mi to spočítal tak, že zaplatím jen o směšnou částku méňě, než kdybych pokračoval ve splátkách. Je možné, že si společnost naúčtuje ůroky i za dobu, co bych jí již nebyl dlužníkem? Děkuji za odpovědˇ.

Na dotaz odpověděl poradce Petr Šveda z Böhm & partner a.s.

Nevíte-li si s něčím rady, napište nám. Dotaz jednoduše vložte do příslušné sekce na poradna.finance.cz.

Anketa

Během posledního týdne jsme se Vás ptali, kdy nakupujete dárky. 36% našich čtenářů uvedlo, že zhruba měsíc před Vánoci a 10% průběžně během celého roku. Nejvíce našich návštěvníků, 48%, nakupuje až během posledního týdne před Vánoci a zbývajících 6% až přímo na Štědrý den.

 


průběžně během celého roku
zhruba měsíc před Vánoci
během posledního týdne před Vánoci
na Štědrý den

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU