ECB dočasně nepřijímá řecké dluhopisy do zástavy za své úvěry

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka dočasně zastavila přijímání řeckých státních dluhopisů do zástavy za své úvěry komerčním bankám. Mělo by to ale trvat jen do poloviny března, kdy vstoupí v platnost plán eurozóny na posílení úvěrových záruk, oznámila dnes ECB.

 

Plán posílení záruk za úvěry ECB schválila eurozóna loni. "Měl by být aktivován do poloviny března 2012," uvedla banka podle agentury Reuters. Mezitím mohou banky v eurozóně využívat ke krátkodobému financování úvěry od národních centrálních bank v rámci programu "nouzové podpory likvidity".

Řecko tento měsíc sjednalo se soukromými věřiteli dohodu o seškrtání svého dluhu formou výměny dosavadních dluhopisů za nové s podstatně nižší nominální hodnotou a pozdějšími lhůtami splatnosti. Dvě ze tří velkých světových ratingových agentur z toho důvodu dočasně zařadily řecký rating do kategorie částečné platební neschopnosti.

Hodnocení Řecka jako platebně neschopného znemožňuje ECB poskytovat úvěry zastavené řeckými dluhopisy. Na takových půjčkách jsou zcela závislé řecké banky, které od vypuknutí řecké dluhové krize před dvěma roky ztratily přístup na evropský mezibankovní trh.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK