Koruna k euru nadále stagnuje kolem hladiny 25 Kč

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Česká měna nadále k euru stagnuje těsně kolem hladiny 25 korun, zatímco vůči americkému dolaru lehce posílila. Podle údajů Patria Online byla koruna krátce před 11:00 na 25,02 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o pět haléřů na 18,61 Kč/USD.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance jsou středoevropské měny od rána pod vlivem hlavních finančních trhů, které po dobrém začátku své zisky korigují. Koruna začala dnešní obchodování pod hranicí 25 korun, ale oslabuje zpět nad ni.

Hlavní dnešní událostí v regionu bude podle Vlka jednání maďarské centrální banky o sazbách. "Potřeba zvyšovat sazby tu není, neboť rizikové prémie klesají a forint hraje proti dovezené inflaci. Na druhou stranu snižovat sazby na podporu ekonomiky banka zřejmě nebude, dokud se země nedohodne s MMF na novému úvěru," dodal.

Euro k dolaru posílilo na 1,3444. Pondělní schválení druhého balíku pro Řecko v německém parlamentu společně se snížením řeckého ratingu agenturou S&P podle Vlka dává dohromady smíšený signál. Navíc obě akce byly očekávané, podotkl.

Pozornost se tak podle něj zaměří na dnešní data z USA, tedy spotřebitelskou důvěru a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, a především na druhý tendr Evropské centrální banky (ECB) na tříletou likviditu, jehož výsledek bude znám ve středu.

"Vývoj na trzích rovněž naznačuje, že převládá přesvědčení, že další velký objem peněz z ECB dál sníží prémie na dluhopisovém trhu a pomůže rizikovým aktivům," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK