Senát podpořil návrh ČSSD snížit dolní sazbu DPH na deset procent

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Senát v prvním kole podpořil novelu ČSSD, podle níž by se snížená sazba daně z přidané hodnoty měla od příštího roku vrátit ze současných 14 na loňských deset procent. ODS byla proti, chtěla počkat na daňové úpravy vlády. Ekonomičtí ministři v pondělí kvůli prohlubujícímu se deficitu státního rozpočtu navrhli zvýšení DPH.

ČSSD navrhla do snížené sazby DPH zařadit knihy, tiskoviny, potřeby pro zdravotně postižené a pro zdravotní a sociální péči o děti a seniory. Návrh na snížení sazby, kterým se bude nyní zabývat hospodářský výbor horní komory, zdůvodnili sociální demokraté zmírněním sociálních dopadů na obyvatelstvo.

Od počátku letoška se snížená sazba DPH zvýšila na 14 procent, základní činí 20 procent. Od příštího roku se mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta, což by měla být základní sazba DPH podle návrhu ČSSD. Ministr financí Miroslav Kalousek ale nyní navrhuje zachování 20procentní sazby DPH. Zvyšováním snížené sazby DPH chce vláda získat peníze na financování důchodové reformy, kterou ČSSD odmítá.

Premiér Petr Nečas (ODS) zdůvodnil zvýšení sazeb DPH tím, že bez tohoto kroku není možné udržet parametry vývoje veřejných financí. V úvahu připadají podle premiéra zavedení jednotné sazby DPH na 19 nebo 20 procentech, s možnou výjimkou na knihy a léky se sazbou 14 procent. Možná je i debata o zachování dvou sazeb a jejich zvýšení například na 15 a 21 procent, uvedl Nečas. Cílem je zvýšit příjmy rozpočtu až o 20 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK