Lidí bez práce v ČR v únoru přibylo jen mírně, odhadli analytici

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Počet registrovaných lidí bez práce se v Česku podle analytiků v únoru zvýšil pouze mírně. Míra nezaměstnanosti se tak pohybovala okolo lednové úrovně 9,1 procenta. I nadále však pokračoval úbytek volných pracovních míst, předpokládají analytici oslovení ČTK. Údaje o nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí ve čtvrtek 8. března.

"Počet nezaměstnaných se v únoru zvýšil odhadem o 4000," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Úřady práce tak podle jeho odhadu evidovaly zhruba 538.000 lidí a míra nezaměstnanosti stagnovala na 9,1 procenta.

Počet lidí bez práce v únoru vzrostl i podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta CZ, jeho prognóza je však mírně pesimističtější. Předpokládá nárůst počtu registrovaných nezaměstnaných na 540.000. Upozornil na to, že i nadále pokračoval pokles volných pracovních míst, a to pod hranici 34.000. "Poměr počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo se přehoupl přes 16," předpověděl Novák.

Někteří z analytiků se naproti tomu domnívají, že míra nezaměstnanosti v únoru mohla i klesnout. "Hlavním důvodem poklesu počtu lidí bez práce podle našeho odhadu bylo to, že lednové číslo bylo negativně ovlivněno především zvýšeným ukončováním pracovních poměrů ke konci roku," míní Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Tento faktor by v únoru měl vymizet, což pošle nezaměstnanost zpět k devíti procentům, dodal.

V prognózách pro následující měsíce se analytici liší. Podle některých by zhoršená situace na trhu práce mohla pokračovat. "Ekonomika se pohybuje hluboko pod svým potenciálem a negeneruje dostatek volných pracovních míst," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podobný názor má i Novák. "Dlouhodobým problémem domácí ekonomiky zůstává slabá domácí poptávka, která se následně odráží na vysoké míře nezaměstnanosti a nízkém počtu volných pracovních míst," podotkl. V březnu by tak podle něj měla nezaměstnanost kulminovat.

Další analytici naopak v březnu očekávají na trhu práce mírné zlepšení. "Firmy opět začnou nabízet sezonní práce v zemědělství, ve stavebnictví a postupně i ve službách," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Míra nezaměstnanosti se proto podle něj do léta dostane až pod 8,5 procenta, nicméně ve druhé polovině roku začne šplhat zpět k devítce. Jednoznačná změna k lepšímu může přijít teprve až s oživením ekonomiky, které by se na trhu práce mohlo pozitivně projevovat od začátku příštího roku, dodal Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK