Co týden dal?

19.12.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden máme pro vás připraven souhrn informací ze světa, z domova i z našeho serveru. A pokud nestíháte během týdne sledovat co se děje, v našem souhrnu naleznete určitě to nejdůležitější...

Posledních 7 dní ve světě

Minulý víkend se nese ve znamení dvou událostí. Jednou z nich bylo zatčení někdejšího iráckého diktátora Saddáma Husajna, druhou potom neschválení evropské ústavy na sumitu v Bruselu.

Světovou událostí číslo jedna bylo sobotní zatčení Saddáma Husajna, který byl v podzemním úkrytu nalezen nadaleko svého rodiště Tikrítu. Prezident Spojených států George Bush prohlásil, že zadržený irácký diktátor Saddám Husajn bude čelit spravedlnosti a Iráčané se ho již nemusejí obávat.

Evropskou událostí číslo jedna bylo jednání o nové evropské ústavě. Toto jednání skončilo krachem. Jednání ztroskotalo proto, že se Francie a Německo se Španělskem a Polskem neshodly na způsobu, jak by se mělo při rozhodování dosahovat kvalifikované většiny. Neschválení evropské ústavy přivedlo Evropskou unii do velice vážné situace, která se může ještě vyvinout do mnohem horší krize, soudí evropský komisař pro rozšíření EU Günter Verheugen.

Slovenský parlament schválil klíčovou část důchodové reformy - zákon o starobním důchodovém spoření, který od roku 2005 zavádí povinné spoření do penzijních fondů. Slováci budou do těchto fondů odvádět 9 procent z hrubé mzdy. Stejnou sumu zaplatí i na průběžné financování penzí. Tyto peníze bude spravovat Sociální pojišťovna, kterou zřídil stát.

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo seznam zemí, které se mohou ucházet o zakázky na obnovu Iráku. Mezi potenciálními uchazeči nebudou německé a francouzské firmy, kterým spojené státy hlavní zakázky přidělovat nechtějí. O zakázky se mohou ucházet firmy z České republiky, z Dánska, Itálie, Španělska a mnoha dalších. Zakázky se budou proti původním plánům přidělovat až začátkem ledna. Půjde o energetický sektor, stavebnictví a dopravu.

Posledních 7 dní u nás doma

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu na rok 2004. Stát by měl v příštím roce hospodařit s rekordním schodkem 115 miliard korun. Pro letošní rok činil schválený schodek rozpočtu 111,3 miliardy. Příjmy státní pokladny budou v příštím roce 754 miliard a výdaje 869 miliard korun.

Prezident republiky Václav Klaus vymění německý automobil Audi za českou škodovku. Půjde o model Škoda Superb. Hrad kupuje šest těchto vozů za zvýhodněnou cenu 850.000 korun.

Česká vláda nakonec rozhodla, že se čeští vojenští piloti mohou těšit na švédské stroje Jas-39 Gripen. Vláda tak na svém zasedání vyslyšela doporučení komise odborníků. Po jednání to novinářům oznámil předseda vlády Vladimír Špidla.

Evropská unie vyčlenila pro Českou republiku 1,525 miliardy eur (49,4 miliardy korun) ve formě regionální pomoci na léta 2004 až 2006. Tyto prostředky ze strukturálních fondů EU půjdou na spolufinancování projektů v regionech.

Posledních 7 dní na našem serveru

Téma naší pravidelné rubriky Fintriky v tomto týdnu je "Poslední předvánoční radosti a starosti". Na adrese www.finance.cz/aktuality se dozvíte způsoby, jak se připravit na Vánoce. A jaké je další téma? Zatím sice sněhu na horách mnoho není, přesto se však mezi svátky ve Fintrikách podíváme na lyžování  v naší republice.

Připravili jsme pro vás aktuální daňové povinosti pro celý rok 2004. Naleznete je v sekci  Daně v "Kalendáři daňových povinností" umístěném v pravé liště.

V sekci Leasing a splátky jsme pro vás připravili novou abecedu. Tentokrát se věnujeme úvěrovým kartám. Dozvíte se zde nejenom, jaké karty na našem trhu jsou a jak je můžete získat, ale i jaké je jejich využití...

Dnes na stránkách Reality.finance.cz začíná nový seriál, který věnujeme úložným prostorům. Najít doma dostatek místa pro všechny věci, bývá někdy problémem. Podívejte se s námi, jak tento problém řešit, kam věci ukládat. Možností se nalezne určitě mnoho.

V sekci Firmy  na vás čeká nejnovější díl časopisu od ASPI s názvem "Otázky a odpovědi z praxe č. 12/2003".

On-line prodej

Využijte končících výhod stavebního spoření! Při uzavření stavebního spoření v našem Prodejním centru navíc získáte finanční prémii až 600 Kč u vybraných stavebních spořitelen. Máte poslední šanci uzavřít si stavební spoření za stávajících výhodnějších podmínek!

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradenstvi.finace.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se náš dotaz bude týkat stavebního spoření.  Snad pomůže i Vám …

Chci uzavřít novou smlouvu o stavebním spoření ještě do konce roku 2003. Na tuto smlouvu nehodlám požadovat státní podporu, neboť nebudu dávat žádnou úložku. V r. 2003 jsem spořila na stávající smlouvu, u které chci získat státní podporu. Teprve v r. 2004 bych začala spořit na novou smlouvu a požadovat na ni státní podporu. Je dostačující pouze uzavřít smlouvu a zaplatit poplatek stavební spořitelně, abych získala podmínky staré smlouvy?

Hledáte také odpovědi na vaše otázky? Zkuste je položit na poradna.finance.cz.

Anketa

Vánoční svátky jsou za dveřmi a ke stromečku neodmyslitelně patří dárky. Proto jsme dárkům věnovali i anketu tohoto týdne. Ptali jsme se vás, kolik za vánoční dárky letos utratíte. A jak vaše hlasování dopadlo?
Za vánoční dárky mnoho z nás utratí tisíce korun, pouze 8% hlasujících letos utratí do 500 Kč a 9% do 1000 Kč. Nejvíce lidí (29%) předpokládá, že letos by jim mohlo na vánoční darky stačit kolem 5000 Kč. Zajímavé je, že téměř jedna pětina (18%) počítá s tím, že letos za dárky utratí nad 10000 Kč. Více v následujícím grafu.


do 500 Kč
do 1000 Kč
do 2000 Kč
do 5000 Kč
do 10000 Kč
nad 10000 Kč

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU