Americké akcie díky zprávě z trhu práce zpevnily

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným růstem díky další údajům z amerického trhu práce, které naznačily příznivý vývoj ekonomiky. Ke konci dne ale růst trhu zpomalila zpráva, že řecká restrukturalizace dluhu je "úvěrová událost", která bude mít pro finanční sektor další náklady.

Dow Jonesův index v závěr newyorského obchodování stoupl o 0,11 procenta na 12.922,02 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,36 procenta na 1370,87 bodu a index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,60 procenta na 2988,34 bodu.

S&P 500 přesně před třemi roky klesl na 12leté minimum 676,53 bodu. Od té doby stoupl na zhruba dvojnásobek, třebaže loni stagnoval. S&P za celý týden posílil o 0,1 procenta, Dow Jones a Nasdaq Composite Index naopak klesly shodně o 0,4 procenta.

Americká ekonomika vytvořila v únoru 227.000 pracovních míst, a trh práce tak třetí měsíc za sebou zaznamenal nárůst přes 200.000 míst. Výsledek byl o něco lepší, než se očekávalo.

"Díky novým údajům o pracovních místech vládne na trhu větší pocit důvěry a naděje v pokračující ekonomický růst," řekl agentuře Reuters Michael James z makléřské firmy Wedbush Morgan z Los Angeles.

Řecká vláda dnes oznámila, že její nabídka na výměnu dluhopisů v rámci plánu seškrtání dluhu se setkala u soukromých věřitelů s vysokým zájmem. Jejich účast dosáhla téměř 86 procent a Řecko bude díky tomu moci dostat druhý mezinárodní záchranný úvěr. Trh ale večer rozladila zpráva, že výměna dluhopisů je podle oficiální organizace ISDA "úvěrovou událostí", která spustí výplaty pojistek CDS proti bankrotu.

Americká měna na devizových trzích výrazně posílila a k euru stoupla nejvýše za téměř tří týdny. Dolar výrazně podpořila zpráva o nezaměstnanosti v USA. Pro euro sice byla pozitivní zpráva, že Řecku se podařilo získat souhlas většiny věřitelů s výměnou dluhopisů, nad tím však převážily obavy o další těžce zadlužené země eurozóny a slabý růst regionu. Večer euro dál oslabila zpráva o "úvěrové události"

Ke konci newyorského obchodování euro vůči dolaru kleslo o 1,1 procenta na 1,3115 USD a předtím spadlo až na třítýdenní minimum 1,3095 USD. Dolar vůči jenu posílil o 1,1 procenta na 82,44 JPY a během dne stoupl až na 82,49 JPY, nejvýše od konce dubna 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK