EU zmrazí za laxní přístup ke schodku Maďarsku 495 milionů eur

12.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. března (ČTK) - Ministři financí zemí Evropské unie v úterý v Bruselu rozhodnou o zmrazení 495 milionů eur (přes 12 miliard korun), které Maďarsko mělo získat z kohezního fondu Evropské unie. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes píše agentura Reuters.

Důvodem je dlouhodobé překračování rozpočtového schodku a liknavý postup Budapešti proti tomu. Pokud se tak opravdu stane, půjde o bezprecedentní krok. Bylo by to vůbec poprvé, co by unie tímto způsobem potrestala nějaký členský stát kvůli laxní fiskální politice.

"Na pozastavení peněz z kohezních fondů pro Maďarsku je shoda," citovala Reuters nejmenovaného diplomata.

S návrhem zmrazit peníze od roku 2013 přišla nedávno Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování unijních pravidel. Komise ale tehdy také zdůraznila, že to ještě neznamená, že Budapešť o peníze opravdu přijde. Tamní úřady budou mít ještě čas na to, aby s deficitem začaly něco dělat. Pokud by tak učinily, je možné, že by pozastavení peněz bylo zrušeno.

Schodky nad povolenou tříprocentní úrovní má nyní většina zemí EU včetně Česka. Brusel s nimi kvůli tomu vede jednání pro porušení pravidel. Už v lednu komise uvedla, že kromě Maďarska mají aktuálně se schodky a plánovaným harmonogramem pro jejich korekci problémy i Belgie, Malta, Kypr a Polsko. Jenže u nich, na rozdíl od Maďarska, Brusel viděl snahu se situací něco dělat. Nyní se také hodně hovoří o Španělsku a jeho rozpočtu.

Pro maďarskou vláda, s níž Brusel vede aktuálně i spory kvůli kontroverzním ústavním změnám týkajícím se nezávislosti centrální banky či sporné justiční reformě, by tak mělo jít hlavně o signál. Ten je určen i pro další země, které s deficity neúspěšně bojují. EU se v reakci na dluhovou krizi rozhodla, že bude mnohem striktněji dbát na dodržování fiskálních pravidel. To, že se tak v minulosti nedělo, je označováno za jeden z důvodů dnešních potíží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK