Japonské akcie vykázaly nejprudší pokles za dva měsíce

23.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. března (ČTK) - Japonské akcie dnes zaznamenaly nejprudší pokles za dva měsíce kvůli obavám ohledně růstu světové ekonomiky, za kterými stály slabé údaje z Číny a eurozóny. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 1,1 procenta na 10.011,47 bodu. Za celý týden si tak odepsal 1,2 procenta po předchozích šesti týdenních nárůstech za sebou, napsala agentura Reuters.

Obavy o světové hospodářství ve čtvrtek přispěly k výraznému růstu kurzu japonského jenu, což mělo negativní dopad na akcie exportérů. Největší japonská automobilka Toyota Motor oslabila o dvě procenta a konkurent Honda Motor téměř o tři procenta. Výrobce spotřební elektroniky Sony klesl o více než tři procenta, napsala agentura Reuters.

Náladu na akciovém trhu zasáhly zprávy o dalším zpomalení průmyslové aktivity v Číně a poklesu aktivity průmyslu i služeb v eurozóně. "(Tyto údaje) poskytly investorům impulz k vybírání zisků," uvedl analytik Šun Marujama ze společnosti BNP Paribas Securities. "Nemyslím si, že je to bod obratu pro trh, jehož trendem zůstává oživení," dodal. Index Nikkei již od začátku letošního posílil o více než 18 procent.

Na devizovém trhu japonský jen po čtvrtečním prudkém nárůstu mírně oslabil. Japonští importéři totiž využili jeho silnějšího kurzu k nákupu zahraničních měn. Dolar vůči jenu stoupl o 0,4 procenta na 82,85 JPY. Euro vůči dolaru mírně posílilo na 1,3195 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK