Co týden dal?

09.01.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


První celý pracovní týden nového roku 2004 máme za sebou. Pokud jste neměli čas sledovat, co se kde během týdne událo, přinášíme Vám již tradiční souhrn těch nejzajímavějších událostí nejen z domova a ze světa, ale i z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světe

Dopisová bomba explodovala v budově Evropského parlamentu, ale nikoho nezranila, uvedl v pondělí mluvčí Evropské strany lidové. Dopis byl adresován předsedovi největší poslanecké frakce Hansi-Gertu Pötteringovi, který je zástupcem německých křesťanských demokratů. Za poslední dva týdny jde již o pátý útok proti institucím nebo představitelům EU. Žádný z útoků dosud nikoho nezranil.

Muž, jehož policie podezírá z vraždy švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové, se ke svému činu přiznal, uvedli ve středu prokurátor i obhájce. Lindhová, populární politička a matka dvou dětí, byla ubodána při nákupu v obchodním domě v centru Stockholmu. Zemřela den po útoku na následky zranění.

Lotyšsko se ve čtvrtek stalo první ze zemí přistupujících k Evropské unii, která oficiálně jmenovala svého evropského komisaře. Stala se jím současná ministryně zahraničí Sandra Kalnieteová.
Každý z 10 budoucích členů má do konce ledna oznámit, kdo jej bude zastupovat v Evropské komisi. Celkový počet komisařů se po vstupu nových zemí rozšíří na 30 a komisaři ve funkci setrvají jen do října, kdy současné komisi končí mandát. Poté se počet komisařů sníží na 25, tedy jeden na každý členský stát, a budou moci být znovu nominováni. Mezi případné nominované v České republice patří velvyslanec při EU Pavel Telička, jenž byl hlavním vyjednavačem vstupu ČR do Unie, a dva bývalí ministři financí, Pavel Mertlík a Ivan Pilip.

Nezaměstnanost v eurozóně koncem roku podle očekávání stagnovala na 8,8 procenta, uvedl ve čtvrtek statistický úřad Eurostat. Míra nezaměstnanosti se drží na této úrovni již čtvrtý měsíc v řadě. Bližší pohled na data ukázal, že v eurozóně je nejvyšší míra nezaměstnanosti ve Španělsku, kde stoupla na 11,3 procenta z říjnových 11,2 procenta. Nejnižší je naopak v Lucembursku, kde setrvala na 3,9 procenta.

Obyvatelům střední a východní Evropy se čtyři měsíce před vstupem do Evropské unie začíná prodražovat život, když jejich vlády shledaly příchod nového roku vhodnou příležitostí a omluvou pro zvýšení daní a regulovaných cen. Zvýšení spotřebních daní a DPH, které se projeví zdražováním od cigaret přes benzin až po lístky do kina, vlády omlouvají coby nezbytné zlo před vstupem svých zemí do EU.

Posledních 7 dní u nás doma

Státní pokladna loni hospodařila se schodkem 109,1 miliardy korun, tedy o 14 miliard menším, než Ministerstvo financí předpokládalo ještě na konci listopadu. Výsledkům pomohl příznivý výběr daní. Vláda se tak i přes výdaje spojené s pokutou za zmaření investice do televize Nova a dodatečné podpory zemědělcům vešla do původně schváleného schodku 111,3 miliardy korun. V roce 2002 skončilo hospodaření vlády deficitem 45,7 miliardy korun, letos má vláda povolený schodek 115 miliard.

Míra registrované nezaměstnanosti koncem prosince stoupla na rekordní hodnotu 10,3 procenta z listopadových 9,9 procenta, oznámilo v pátek Ministerstvo práce a sociálních věcí. MPSV uvedlo, že během prosince úřady práce nově zaevidovaly 57.454 osob, zatímco evidenci ukončilo 36.069 uchazečů, z toho nové zaměstnání získalo 22.656 osob. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v prosinci v okresech Most se 23,5 procenta a Karviná se 20,4 procenta, nejnižší v okresech Praha-západ se 3,0 procenta a Praha-východ se 3,8 procenta.

Vláda ve středu rozhodla, že znovu otevře prodej státního 51procentního podílu v Českém Telecomu, jehož tržní kapitalizace dosahuje 1,9 miliardy dolarů (48 miliard korun). Ministr financí Bohuslav Sobotka po zasedání kabinetu uvedl, že čeká, že prodej bude trvat celý rok 2004.

Eurotel ve čtvrtek oznámil, že ke konci loňského roku registroval 4,215 milionu zákazníků, což znamená meziroční nárůst o 323.000 osob. Dvojka českého trhu, T-Mobile, však údaje o počtu klientů dosud nezveřejnila. Velkou část nových zákazníků získal Eurotel v období před Vánocemi. Koncem září registroval Eurotel 4,02 milionu klientů.

Úterní stávka ambulantních lékařů, zubařů a lékárníků v hlavním městě měla nakonec spíše jen symbolickou podobu, protože až na výjimky zůstaly lékárny otevřeny a v ordinacích byl téměř běžný provoz.


Posledních 7 dní na našem serveru

Připravili jsme pro vás nový "Mzdový kalkulátor" pro výpočet Vaší čisté mzdy. Novinkou je i možnost zadávání položek, které se uplatní při ročním zůčtování. Kalkulátor naleznete v nejbližším týdnu v sekci Daně.

V souvislosti s vládní reformou veřejných rozpočtů došlo k 1. lednu 2004 ke změnám věkových hranic pro vznik nároku na starobní důchod neboli důchodového věku. Víte, kdy půjdete do penze? Naše kalkulačka v sekci Penze Vám s počítáním pomůže.

Potřebujete si Vy nebo Vaše firma pořídit novou dopravní techniku a nemáte dostatečný obnos? Pak tedy můžete využít leasingu! Více informací o již zmíněném druhu financování jsme pro Vás připravili v nové podsekci "dopravní technika".

Česká národní banka rozšířila od 1. 1. 2004 rozsah vyhlašovaných kurzů devizového trhu. Kromě doposud zveřejňovaných 16 světových měn jsou nyní zveřejňovány kurzy dalších 13 měn např. bulharský lev, estonská koruna, hongkongský dolar, litevský litas, maltská lira, turecká lira,... Aktuální kurzovní lístek naleznete v sekci Bankovnictví.

Na domovské stránce sekce Ekonomika pro Vás máme novou anketní otázku. Souhlasíte se stamiliardovými schodky st. rozpočtu a obrovským zadlužováním státu? Nesouhlasíte? Projevte svůj názor v Anketě!

Jak to vypadá s naším hospodářstvím v novém roce? Jaký je výhled pro roky budoucí?

Vydělat na obchodech s kávou? Nevíte jak? Zdá se Vám to jako nesmysl? Ale kdepak! Káva je naopak velmi dobrou komoditou vhodnou ke spekulacím.


On-line prodej

S novým rokem 2004 začaly platit nové podmínky stavebního spoření. V současné době pro vás chystáme možnost uzavřít on-line smlouvu podle těchto nových podmínek.

Tento týden zveřejnil ČSÚ neradostný výhled na českou populaci v následujicích desetiletích. Češi stárnou a to čím dál rychleji. Při tomto tempu by průměrně věk v České republice v roce 2050 činil 54 let. Již v současné době převyšují výdaje na důchody odpovídající příjmy státního rozpočtu.
Stát se proto snaží podporovat, aby se občané zajišťovali na stáří sami a nespoléhali pouze na starobní důchod. Státním příspěvkem a daňovými odpočty je zvýhodněno penzijní připojištění, které si můžete uzavřít i našich stránkách, podrobné informace o penzijním připojištění naleznete v sekci Penze. Druhým podporovaným produktem je životní pojištění.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se dotaz týká penzijního připojištění.  Snad pomůže i Vám …

"Chtěl bych uzavřít penzijní připojištění s tím, že můj zaměstnavatel bude přispívat do výše 3 % z hrubé mzdy. Jak to probíhá v praxi? Musí zaměstnavatel platit každý měsíc či např. 1x ročně? Jak částku ovlivňuje dovolená a nemoc pracovníka? Mohu platit ještě další částku na stejnou smlouvu (do 1500/měs) přímo pojišťovně?"

Anketa

Také tento týden jsme pro Vás měli připravenou anketu. Tématem číslo jedna se s příchodem nového roku stalo zdražování. Díky přesunu některých druhů zboží a služeb ze snížené do vyšší sazby DPH, došlo k jejich nemalému zdražení. Týkalo se to i telekomunikačních služeb, a proto se naše otázka týkala právě telefonování.

"S novým rokem zdražily telekomunikační služby. DPH je u nich nyní 22 % namísto loňských 5 %. Přestanete telefonovat?"


Ano, určitě
Pokusím se telefonování omezit
Určitě ne, telefon potřebuji k práci
Ještě uvidím

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU