Co týden dal?

16.01.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud jste neměli čas sledovat, co se kde během celého týdne událo, přinášíme Vám již tradiční souhrn těch nejzajímavějších událostí nejen z domova a ze světa, ale i z našeho serveru, z poradenství, on-line prodeje apod.

Posledních 7 dní ve světe

Euro vůči dolaru oslabuje. Investoři si raději vybrali zisky poté, co evropští politici tento týden vyjádřili obavy z rekordního růstu jednotné evropské měny. Evropští centrální bankéři, ministři a šéfové vlád komentovali s obavami ekonomické dopady vývoje eura k dolaru. Za uplynulé dva roky euro posílilo o 40 procent. Zvláště se jim nezamlouvá zrychlené tempo růstu měny v poslední době. Američtí činitelé včetně šéfa Federálního rezervního systému (Fed) Alana Greenspana přitom nebyli žádnou útěchou. Greenspan v úterý naznačil, že slabší dolar nevyvolal obavy z inflace.

Wal-Mart zatajil audit o porušování zákonů. Autorka auditu zjistila, že postiženi nezákonným režimem jsou zejména mladiství pracovníci, většinou studenti. Největší zaměstnavatel v USA platil svému personálu až o devět dolarů za hodinu méně než konkurence. Soud v americkém státě Oregon zahájil tento týden proces proti obchodní síti Wal-Mart.

Skandál: Bankéři pomáhali vytvářet v Parmalatu »černou díru«! Vyšetřovatelé účetních podvodů italské potravinářské skupiny Parmalat se začali zajímat o roli bank v celém případu. První známkou tohoto zájmu byla schůzka milánského vyšetřujícího soudce s právním zástupcem amerického finančního kolosu Citigroup.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 


Posledních 7 dní u nás doma

Stát zadržuje podnikatelům v DPH přes 200 miliard. Firmám vadí mimořádná dubnová záloha na daň v souvislosti se vstupem do Evropské unie Stát každý rok drží na svých účtech po dobu přibližně třicet dnů přes 200 miliard korun, které mu nepatří, a tato částka se rok od roku zvyšuje.  

V Česku zdražila auta méně než v EU. Průměrné maloobchodní ceny nových automobilů v České republice stouply za 12 měsíců do loňského prosince o 1,7 procenta. Ve srovnání se západoevropskými zeměmi, kde ceny ve stejném období vzrostly o 4,6 procenta, byl tuzemský nárůst zhruba třetinový.

V lékárnách se změní ceny léků, u některých bude vyšší doplatek. Od 1. února, o měsíc později než obvykle, si budou muset někteří pacienti znovu zvykat na jiné výše útrat v lékárnách. Ministryně zdravotnictví Marie Součková vydala novou vyhlášku, která stanovuje výše částek, jež budou v roce 2004 hradit zdravotní pojišťovny, a u některých léků mění i podm...

V obcích a městech Rakovnicka zůstalo koncem loňského roku bez práce 2288 lidí. Statistika naznačuje, že nejhorší situace je na Jesenicku, kde je velmi málo pracovních příležitostí. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla k 31. prosinci 2003 zaznamenána ve Žďáru (31,25%), Bdíně (30%), Hořovičkách (28,64%) a Přerubenicích (28,57%). Obě města regionu, Rakovník a Nové Strašecí, mají míru nezaměstnanosti relativně nízkou, a to 6,40% resp. 7,32%, tedy pod celookresním průměrem. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla naopak zaznamenána v již zmíněném Krakovci (0%), Karlově Vsi (1,56%), Olešné (4,96%) a Lánech (4,99%).

Cestovat a pracovat v zemích Unie bude pro mladé lidi a studenty jednodušší, ale nebude to zase tak úplně bez problémů. Samozřejmě je řada těch, kteří už mají vlastní kontakty nebo příbuzné či známé a přes ně si práci seženou. Ale pro ty ostatní je mnohem výhodnější, když už odjíždějí a mají jisté místo. Kdyby pro nic jiného, tak proto, že nebudou zbytečně ztrácet čas hledáním práce a vyřizováním formalit.

Česká vláda nejspíš povede další jednání s uchazeči o Severočeské doly protože podané nabídky nesplňují její očekávání, uvedly ve čtvrtek zdroje blízké privatizaci. Česko-slovenská investiční banka J&T nabídla ze tří uchazečů o Severočeské doly nejvíce, částka 6,83 miliardy korun za státních 55,4 procenta je však téměř 10 procent pod minimální cenou stanovenou vládními poradci. J&T spolupracuje s britskou International Power, která již souhlasila s nákupem podílu ve Škrobárně Brno, jejímž prostřednictvím J&T o doly usiluje.

 ...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 
 

Posledních 7 dní na našem serveru

Připravili jsme pro Vás aktuální daňová přiznání ke stažení. Již nyní si můžete zdarma stáhnout a vyplnit tyto formuláře daňových přiznání: "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP A" (+ Pokyny k vyplnění), "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP B" (+ Pokyny k vyplnění) a "Přiznání k silniční dani" (+ Pokyny k vyplnění).

Nový rok přinesl změnu zákona o stavebním spoření. Nyní máte možnost v naší aktualizované Abecedě stavebního spoření získat všechny důležité informace, které o stavebním spoření potřebujete vědět. A to nejen pro nově uzavřené smlouvy od 1.1.2004, ale v Abecedě jsou ponechány i informace, které platí pro smlouvy uzavřené do 31.12.2003.

Zdražování se dotklo také klientů stavebních spořitelen. Některé stavební spořitelny změnily sazebníky a pokud tak učinily,
většinou zvedly částky za vedení účtů. Zvedla poplatky také vaše spořitelna? Podívejte se na stránku Porovnání tarifů.

Již v příštím týdnu se můžete těšit na nový "Mzdový kalkulátor" pro výpočet Vaší čisté mzdy. Novinkou je i možnost zadávání položek, které se uplatní při ročním zůčtování. Nový rozšířený kalkulátor naleznete v sekci Daně na této adrese.


On-line prodej

Penzijní připojištění je moderní a dostupný způsob, jak si zajistit dostatečné rezervy na stáří. Vzhledem k nepříznivým demografickým prognózám a střednědobým a dlouhodobým očekávaným možnostech veřejných rozpočtů rozhodně není rozumné spoléhat v zajištění na stáří pouze na stát.
Podrobné informace o penzijním připojištění naleznete zde. On-line uzavřít jej můžete zde.


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se dotaz týká spoření pro děti.  Snad pomůže i Vám …

"Prosím o radu s následujícím problémem. V září se nám narodil syn. Chtěl by jsem pro něj založit nějaké výhodné spoření, které by později (buď v 15 nebo v 18 letech) mohlo být využito na studijní účely. Slyšel jsem, že existují na našem trhu bankovní produkty, přímo určené pro tyto účely. Poraďte mi prosím, které to jsou."

Odpověď finančního poradce Petra Švédy z partnerské poradenské firmy Böhm & partner a.s. naleznete zde.

Kvůli spoření pro vaše dítě můžete také založit jakýkoliv jiný účet, který sice bude znít na vaše jméno, ale jakmile bude dítě plnoleté, můžete mu dát dispoziční právo k prostředkům zde naspořeným.
Na našich internetových stránkách www.finance.cz můžete v sekci Bankovnictví nalézt výpis účtů nabízených tuzemskými bankami. Sami si potom můžete srovnat jednotlivé nabídky podle vámi požadovaných kritérií a poplatků. Určitě sami najdete tu nejlepší kombinaci bank a účtů vyhovující vašim požadavkům.


Anketa

Také tento týden jsme pro Vás měli připravenou anketu. Ptali jsme se vás, zda si necháte při ceste do USA sejmout otisk svého palce nebo raději nepoletíte.  Překvapivě více návštěvníků (61 %) si svůj otisk palce sejmout nenechá a raději do USA nepoletí. Jen 39 % návštěvníků se svým otiskem palce souhlasí a chce bojovat proti terorismu.
Na základě výsledků ankety je vidět, že naše soukromí je pro nás hodně důležité a nevzdáme se ho ani pod podmínkou zrušení cesty do USA. Představme si ale případ člověka z ČR, který do USA pravidelně obchodně létá ale zároveň se nechce vzdát otisku svého palce. Je zřejmé, že práce má větší prioritu a tento člověk se nakonec podvolí. Je to však správné řešení?

Necháte si při ceste do USA sejmout otisk svého palce nebo raději nepoletíte?

Ano, podpořím boj proti terorismu
Ne, je to zásah do mého soukromí a raději do USA nepojedu

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU