Tachovský Grammer letos díky nové výrobě výrazně zvýší tržby

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tachov 4. dubna (ČTK) - Tachovský Grammer zahájil výrobu kompletních sedadel do nákladních automobilů Daimler a DAF. Tržby mu tak letos meziročně vzrostou o dvě třetiny na dvě miliardy Kč. Největší zaměstnavatel na Tachovsku se 460 pracovníky loni investoval 320 milionů korun do hal na výrobu sedaček pro nákladní vozy. Sedačky podnik vyvíjel pět let. Nyní v nich drží 36 procent evropského trhu a plánuje 60 procent, řekl ČTK ředitel tachovského podniku Martin Kořínek.

"U sedaček pro Daimler rozjíždíme předvýrobu a u sedadel pro DAF naběhne sériová výroba tento měsíc. Za rok vyrobíme na všech třech instalovaných linkách dohromady asi 300.000 sedaček pro nákladní automobily. Pro DAF jich bude více, zhruba 200.000," dodal.

Příští rok se díky náběhu plné výroby mají tržby opět výrazně zvýšit. navíc se rýsují noví zákazníci. "Ve fázi akvizice je také Man a Scania, žádné kontrakty nejsou hotové, ale obě firmy mají zájem o naše výrobky," dodal Kořínek. Sedačka, jejíž životnost je 15 let, obsahuje podle asistentky ředitele Dagmar Mrázové 500 až 600 dílů, z nichž desítky jsou vlastními patenty tachovské firmy. Sedačky budou tvořit letos přes třetinu obratu, příští rok polovinu, zbytek díly sedadel pro Audi a BMW a sedačky do vlaků zhruba pět procent.

Díky nové hale podnik přijal kolem 200 lidí a do konce roku chce mít celkem 510 zaměstnanců. "Problémem regionu je dostat do firmy dobré lidi, kteří chtějí pracovat a něco se učit," řekl Kořínek.

Grammer CZ letos pozastavil investice kvůli tomu, že nedostal dotace od ministerstva průmyslu. Ministr Martin Kuba (ODS) v pondělí firmě slíbil, že si nechá svými úředníky vysvětlit, proč MPO nedalo dotaci 100 milionů Kč na halu na vlakové sedačky a kompetenční centrum pro Evropu. Německá matka kvůli tomu pozastavila investice do výroby sedaček do vlaků. "Chtěli jsme to opravdu rozjet ve velkém a vyrábět je pro celou Evropu s obratem až 900 milionů Kč ročně. Vyrábíme je na koleně, abychom přesvědčili vedení, že se tu vyplatí investovat," dodal.

V Tachově má dále vzniknout vývojové centrum, kde by mělo být 30 vývojářů. V okrese, kde byla v minulých letech pouze armáda, zemědělství a lesnictví, by to byl podle Kořínka "trhák". Zatím to ještě není shozené ze stolu, ale je to u ledu, dodal.

Podnik, který za 13 let let investoval v Tachově přes půl miliardy korun, zaměstnává ve dvousměnném provozu lidi z okruhu 30 kilometrů, které si sám více než rok školí. Nemá žádné agenturní pracovníky. Věkový průměr zaměstnanců je 35 let a jejich příjem je v regionu nad průměrem, navíc jako jedna z mála firem dává 13. a 14. plat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK