Čtyři země včetně Británie slíbily MMF poskytnout 41 miliard USD

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. dubna (ČTK) - Austrálie, Singapur, Jižní Korea a Británie slíbily poskytnout na posílení krizových zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF) celkem 41 miliard USD (774,8 miliardy Kč). Oznámily to země v dnešním společném prohlášení. MMF potřebuje nejméně 400 miliard USD.

"MMF hraje zásadní roli v podpoře stability globální ekonomky, ze které máme prospěch my všichni," uvádí se v prohlášení. Austrálie poskytne do fondu sedm miliard USD, Singapur čtyři miliardy a Korea a Británie po 15 miliardách USD.

Britský ministr financí George Osborne uvedl, že Británie je schopná přispět MMF díky úsporným opatřením z posledních let. Agentury však upozorňují, že příspěvek Británie je relativně malý. Třeba Japonsko nabídlo MMF 60 miliard USD.

Snaha navýšení prostředků MMF je důležitým bodem jednání představitelů skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20, kteří se scházejí ve Washingtonu v rámci jarního zasedání MMF a Světové banky, napsaly agentury AP a Reuters.

MMF v lednu odhadl, že bude potřebovat navíc 500 miliard dolarů na poskytování půjček a dalších 100 miliard dolarů na vytvoření ochranné bariéry proti rizikům dluhové krize v eurozóně. Šéfka fondu Christine Lagardeová minulý týden za "kritické množství" označila částku 400 miliard dolarů. Ve středu uvedla, že MMF má již přislíbeno 316 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK