Evropa jde podle posledních dat stále ke dnu

10.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Při pohledu na vývoj finančních trhů v posledních měsících se zdá, že globální ekonomika na tom není nijak špatně. Roste naprostá většina akciových trhů a také komodity zaznamenávají převážně vzestupy. A to platí také v Evropě, kde se nedaří jen trhům v zemích nejvíce postižených dluhovou krizí. Kde je tedy háček?

Jak ukazují přicházející statistiky, ekonomická situace v Evropě se zhoršuje i v dluhy méně ohrožených zemích a trhy to zatím neberou v potaz.

Nezaměstnanost v eurozóně na historických maximech

Poslední várka dat z EU příliš optimismu nepřinesla. Nezaměstnanost v eurozóně vzrostla v březnu na historická maxima 10,9 % a v celé evropské sedmadvacítce se udržela na 10,2 %. V březnu minulého roku se nezaměstnanost pohybovala v obou případech pod deseti procenty, nezaměstnanost v eurozóně však rostla dvojnásobným tempem. Dluhová krize se zakousla do velké části kontinentu a zvláště špatná situace panuje v jižním křídle eurozóny. Ve Španělsku se nezaměstnanost za poslední rok zvýšila o 3,3 % na aktuálních 24,1 %. V krizi zkoušeném Řecku vzrostla nezaměstnanost o celých šest procent na aktuálních 21,7 % (lednová data). Navíc souhrnná data vylepšovalo silné Německo, které růst nezaměstnanosti eurozóny brzdilo a kterému také pomalu dochází dech.

Evropský průmysl nadále ztrácí tempo

Pesimistická data přicházejí také z evropského průmyslu. Indikátor PMI (Purchasing Managers’ Index), který je považován za předobraz vývoje průmyslové produkce, opět zklamal a už devět měsíců v řadě se pohybuje v klesající fázi pod 50 bodů. Navíc aktuální výsledek 45,9 bodů je nejnižší od července 2009 a jakékoliv známky zlepšování situace tak zatím chybí. K dlouhodobě slabým zemím jakými jsou Řecko, Španělsko nebo Itálie se přidávají také Německo nebo Francie, donedávna motory evropské ekonomiky. Indikátor PMI je v Německu dokonce nejslabší za více než dva a půl roku. Vzhledem k záchranářské roli našeho západního souseda v dluhové krizi a jeho průmyslové tradici (průmysl se v současnosti podílí na HDP čtvrtinou), je poslední vývoj německého hospodářství varující.
 
Graf: Dlouhodobá korelace průmyslové produkce eurozóny (modrá v %) a indikátoru PMI (černá v bodech) je zřejmá. Indikátor PMI ukazuje na další pokles průmyslové produkce v následujících měsících (data 2007 – 2012).

HDP nejspíše pozitivně nepřekvapí

Je otázkou, kdy trhy začnou reflektovat nepříjemnou skutečnost, že Evropa je čím dál více švorc a slabý či zpomalující ekonomický růst v dalších zemích Evropu jen tak nenakopne. Poslední známá čísla HDP z posledního čtvrtletí loňského roku hovořila o poklesu tří desetin procenta. Přestože data za první kvartál budou k dispozici až v polovině května, už nyní je pravděpodobné, že se pokles prohloubí. Uvedená data sice nenaznačují žádnou katastrofu, ale období růstu z let 2004 – 2008 je nenávratně pryč. Mnohými slibovaný brzký návrat konjunktury se odkládá a nová a nová maxima na finančních trzích budou čím dál více spíše zbožným přáním než realitou.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU