České a slovenské zdroje jsou bezpečné, ukázaly testy

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. května (Zvláštní zpravodaj ČTK) - V zátěžových testech evropských jaderných elektráren se České i Slovenské zdroje ukázaly jako bezpečné. Ani u ostatních evropských elektráren nezjistily testy problémy, které by vyžadovaly okamžitý zásah, informovali dnes účastníci Evropského jaderného fóra v Bratislavě. Český premiér Petr Nečas na fóru řekl, že Česko má se Slovenskem společný zájem rozvíjet jadernou energetiku a hodlá se svým sousedem spolupracovat na rozšíření jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.

"Jsem rád, že se v testech ukázalo, že české bloky jsou plně funkční a pracují bez problémů," uvedl Nečas. Pozitivně podle slovenského premiéra Roberta Fica dopadly také testy slovenských jaderných elektráren Mochovce a Jaslovské Bohunice.

Zprávu evropských jaderných regulátorů (ENSREG) o zátěžových testech elektráren v Evropě projedná na svém nejbližším zasedání Evropská rada. Fico zdůraznil, že při posuzování elektráren evropskými orgány musí zvítězit odborné mínění nad politickými postoji. Provozovatelé elektráren budou spolupracovat s národními jadernými regulátory, aby novými opatřeními dále zvýšili dlouhodobou bezpečnost jaderných zdrojů.

Slovensko rozšiřuje nyní třetí a čtvrtý blok v Mochovcích, podle Fica ale projekt bude mít zpoždění. Výstavbu nového zdroje v Jaslovských Bohunicích připravuje český ČEZ společně se slovenskou státní firmou JAVYS. "Český stát má zájem v této spolupráci pokračovat," uvedl Nečas.

V Česku nyní ČEZ připravuje dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a chce do projektu zapojit strategického partnera. "U tak velkého projektu je zvykem uvažovat o diverzifikaci rizik, jednak z hlediska financování i provozování samotného zdroje. Z tohoto důvodu se vláda nevyhýbá hledání partnerů, kteří by v tomto projektu pomohli," uvedl Nečas.

Slovensko vyrábí z jádra více než polovinu elektrické energie, v Česku je to asi třetina. Očekává se, že v obou zemích se po rozšíření elektráren tento podíl zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK