Americké akcie v obavách z vývoje v Řecku výrazně klesají

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. května (ČTK) - Americké akcie dnes podobně jako ostatní světové trhy výrazně klesají, v polovině dne ale hlavní indexy počáteční více než jednoprocentní propady zmírnily. Investoři se kvůli politickému vývoji v Řecku bojí prohlubování dluhové krize v Evropě a negativní vliv na ně mají i zvýšené obavy o čínskou ekonomiku.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 0,7 procenta na 12.728 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil stejným tempem na 1344 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,6 procenta a byl kolem 2916 bodů.

Investoři všeobecně opouštějí riziková aktiva v čele s akciemi a komoditami, protože se bojí nejistot ohledně vývoje v eurozóně. Řecký prezident Karolos Papulias v neděli nedosáhl průlomu při setkáních s vůdci parlamentních politických stran a situace není lepší ani dnes. Pokud se strany na koalici nedohodnou, hrozí zemi předčasné volby, které by mohly vyústit v odchod země z eurozóny a prohloubení dluhové krize celé měnové unie.

"Rostoucí možnost, že by Řecko dalo euru sbohem, uvedlo celou eurozónu z hlediska ekonomických dopadů do říše neznámého," řekl agentuře Reuters k povolebnímu vývoji v Řecku Peter Boockvar z firmy Miller Tabak. Poukázal také na růst výnosů španělských a italských dluhopisů a růst nákladů na jejich pojištění.

Trh oslabují také obavy o růst v Číně, kde centrální banka o víkendu snížila povinné rezervy komerčních bank. To naznačuje, že Peking se obává výraznějšího zpomalení ekonomické dynamiky.

Klesaly zejména akcie bank a firem ze sektoru surovin. Akcie banky Morgan Stanley oslabovaly o více než dvě procenta a téměř tři procenta ztrácely akcie JPMorgan Chase & Co, která dnes oznámila odchod ředitelky divize, která kvůli obchodní chybě utrpěla těžké ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK