Fekterová: Z eurozóny nejde odejít, Řekové by museli jít i z EU

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (zpravodaj ČTK) - Odchod Řecka pouze z eurozóny není podle rakouské ministryně financí Marie Fekterové možný. Země by podle ní mohla jedině odejít z Evropské unie, a tím opustit i spolek 17 unijních států platících eurem. V případě zájmu o vstup do unie by ale pak znovu musela o vstup do EU požádat. Fekterová to řekla dnes při příjezdu na zasedání ministrů financí eurozóny, kteří se zadluženým Řeckem budou zabývat.

V Řecku v nedávných volbách posílili odpůrci reforem a škrtů, kterými mezinárodní partneři podmínili poskytnutí masivní finanční pomoci Aténám. Kvůli vnitropolitickým sporům a jejich dopadům na záchranný balík se ale opět zesílily debaty o možném odchodu Řecka z eurozóny.

Podle nizozemského ministra financí Jana Keese de Jagera Atény nemají jinou možnost než přistoupit k potřebným reformám a splatit své dluhy. "Pokud tak neučiní, pak to bude velmi vážný problém nejen pro Řecko, ale pro všechny," řekl. Podle něj není možné zmírnit podmínky, na nichž se partneři shodli kvůli poskytnutí druhého záchranného balíku půjček Řecku ve výši 130 miliard eur.

Právě úspory a reformy ale v Řecku vyvolávají bouři nevole. Projevily se také na nedávných volbách, v nichž se stranám podporujícím podmínky záchranného plánu nepodařilo získat dostatečnou většinu pro vytvoření vlády. O sestavení kabinetu se sice ještě jedná, ale už se mluví nejen o možnosti konání nového hlasování, nýbrž i o případném odchodu Řecka z eurozóny.

"Není možné opustit eurozónu. Můžete opustit Evropskou unii. Zde má kontrakt možnosti. Když opustíte Evropskou unii, opustíte také eurozónu," řekla Fekterová, podle níž by pak Atény musely znovu požádat o členství v EU.

"Kdyby Řecko opustilo euro, tak z toho nic nezískáme," podotkl podle agentury Reuters belgický ministr financí Steven Vanackere.

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos řekl, že Evropa nyní prochází komplikovanou dobou. Řekové musí přistoupit k tomu, k čemu se zavázali. "Musíme najít řešení a nabídnout podporu...Nechci hovořit o možném odchodu Řecka. Má závazky a ty jsou nezávislé od toho, kdo je ve vládě, a jak dopadnou volby," dodal. Pokud by Řecko či jiná země eurozónu opustily, pak by to podle něj byl neúspěch všech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK