EU údajně podá proti Argentině obchodní žalobu u WTO

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 14. května (ČTK) - Evropská unie se dohodla, že na Argentinu podá obchodní žalobu u Světové obchodní organizace (WTO). EU se tím brání proti argentinským praktikám v omezování dovozů, řekl dnes agentuře Reuters zdroj ze španělské vlády. Před měsícem se argentinská prezidentka Cristina Fernándezová rozhodla zestátnit podíl španělské firmy Repsol na největší argentinské ropné společnosti YPF.

"Evropská unie se rozhodla podat stížnost (u WTO), což v případě, že vyhraje, bude znamenat pro Argentinu velmi vážné obchodní sankce," řekl zdroj.

Před deseti dny argentinský parlament schválil zestátnění 51 procent YPF, které vlastnil Repsol, s odůvodněním, že španělská firma do podniku dostatečně neinvestovala. Buenos Aires také dává najevo, že Repsol za konfiskovaný podíl neodškodní odpovídající částkou. Španělsko proti vyvlastnění protestuje a činí protiopatření a EU mu v tom slibuje podporu.

EU už naznačovala, že proti Argentině použije obchodní páky. Podle některých zdrojů například zvažuje zastavit jednání o preferenční celní dohodě se čtyřčlenným jihoamerickým obchodním blokem Mercosur. Španělsko proti Argentině kvůli znárodnění YPF podniklo první odvetný úder už minulý měsíc v podobě omezení dovozu argentinské bionafty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK