Kosmetická firma Coty stáhla svoji nabídku na převzetí Avonu

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Americká kosmetická společnost Coty Inc. stáhla svoji nabídku na převzetí přímého prodejce kosmetiky Avon Product Inc. za 10,7 miliardy USD (211,9 miliardy Kč). Coty uvedla, že Avon promeškal lhůtu, ve které mohl začít o dohodě jednat.

Coty poprvé předložila Avonu nabídku na převzetí v březnu. Minulý týden pak zvýšila svoji nabídku o zhruba 6,5 procenta. Požadovala však odpověď do pondělí. Avon v noci na pondělí uvedl, že o nabídce, kterou do té doby odmítal, uvažuje, požádal však o prodloužení času o týden. Šéf Coty Bart Becht však v dnešním dopise uvedl, že Avon měl dost času a o dohodě vážně neuvažoval. Proto se Coty rozhodla nabídku stáhnout.

Coty nedávno prozradila, že její nabídku podporuje investiční skupina Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta. Agentury upozorňují, že vyjádření Coty - přijměte naši nabídku ve stanovené době, nebo odejdeme - je v souladu s tím, jak v minulosti často přistupoval k dohodám Buffett. Vždy jasně dával najevo, že Berkshire nemá zájem o nabídkové války, své nabídky považuje za poctivé a že nabídka se má buď přijmout, nebo odmítnout.

Coty již dříve také uvedla, že nemá zájem o nepřátelské převzetí Avonu, jehož příjmy jsou zhruba třikrát větší než příjmy Coty, napsaly agentury AP a Reuters.

Avon je největším světovým přímým prodejcem kosmetiky. Firma je pod tlakem kvůli skandálu s uplácením, hrozbě snížení ratingu, slabému hospodaření a dalším problémům. Minulý měsíc firma jmenovala novou ředitelkou Sherilyn McCoyovou, která předtím působila ve firmě Johnson & Johnson.

Firma Coty je největším světovým výrobcem parfémů, mezi její značky patří parfémy slavných osobností včetně Beyoncé a Lady Gaga. Firma vznikla v roce 1904 a vlastní ji německá holdingová firma Joh. A. Benckiser. V loňském fiskálním roce tržby firmy činily 4,1 miliardy USD a po celém světě má více než 12.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK