Japonské akcie kvůli Řecku nejníže za 3 a půl měsíce, euro kleslo

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. května (ČTK) - Japonské akcie uzavřely na nejnižší hodnotě za tři a půl měsíce. Trh táhly dolů hlavně vývozci s vysokým napojením na eurozónu, protože investoři se obávají, že Řecku se nepodaří vytvořit koaliční vládu a opustí eurozónu. Index Nikkei klesl o 73,1 bodu, tedy 0,8 procenta, na 8900,74 bodu. Oslabovalo také euro.

"Trhy nejsou nakloněny riziku, protože každý přemýšlí, pokud Řecko opustí euro, kdo bude další," komentoval situaci na trhu stratég Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Norihiro Fudžito. Upozornil, že pojištění španělských a portugalských dluhopisů proti bankrotu prudce roste, což ukazuje, že dominový efekt již začal.

Ztrácely hlavně automobilky v čele s Mazdou, na jejímž prodeji má Evropa velký podíl. Mírné zisky zaznamenal farmaceutický sektor. Akcie firem Sony a Panasonic nejprve rostly díky zprávám ze zdrojů, že firmy jednají o společné výrobě televizorů s technologií OLED, později však své zisky smazaly.

Jednání o vytvoření nové vlády v Řecku se mají dnes odpoledne obnovit. Analytici však příliš nevěří, že se podaří prezidentovi prosadit návrh na vytvoření technokratické vlády. Zemi tak zřejmě čekají nové volby. V těch by však mohly zvítězit strany, které jsou proti úsporným opatřením slíbeným výměnou za pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Strach z odchodu Řecka z eurozóny má dopad i na euro. Zájem o rizikovější investice pak snižují také obavy ze zpomalení ekonomického růstu v Číně a globálního růstu. V Asii euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2827 USD, když během obchodování se propadlo až na 1,2814 USD, nejníže za téměř čtyři měsíce. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 79,91 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK