Analytiky data HDP zaskočila, čekají revizi a lepší výsledek

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Analytiky dnešní předběžná čísla o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletní zaskočila. Někteří z nich považují za poněkud zvláštní i vysvětlení propadu ekonomiky, další jej odmítají i komentovat. Navíc prý podle ekonomů jde o položky, která velice snadno podléhají revizi. Proto čekají, že nakonec bude vývoj revidován směrem k lepším výsledkům a stále se domnívají, že ekonomka spíše stagnuje. Pokud se ovšem data potvrdí, nevylučují ekonomové snížení úrokových sazeb Českou centrální bankou.

"Podle statistického úřadu sehrál v propadu významný vliv pokles přidané hodnoty v penzijních fondech a u pojišťoven. To je však položka, která může podlehnout relativně snadno revizi," upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj může jít například o to, že lidé při přechodech neuzavírali s penzijními fondy a pojišťovnami nové smlouvy. Rovněž mohlo dojít k rušení smluv z důvodu finančních potíží lidí. Ale také podle Brožky může jít jen o chybu odhadu vývoje ve službách. "Přidaná hodnota u finančních služeb se měří mnohem hůř než například v případě výroby aut," dodal.

Mezičtvrtletním propadem o celý procentní bod se dle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška česká ekonomika řadí mezi země EU s nejhorším výkonem. "Vysvětlení propadu, sestávající z nižší přidané hodnoty pojišťoven a nižší vybrané spotřební daně na tabák, zní poněkud zvláštně. Otázkou je, jakým způsobem byl očištěn efekt přestupného roku, jehož první kvartál byl meziročně o víc než procento delší. Možná je právě toto klíčem k překvapivému zveřejnění," uvedl Sobíšek. Podle něj nakonec bude údaj revidován směrem nahoru. "Osobně mám za to, že česká ekonomika stále spíš stagnuje, než prudce padá," dodal.

Z řady ekonomik tak podle Brožky přichází smíšená data, která ukazují, že pravda se nachází spíš někde mezi a ekonomika spíše stagnuje, než klesá. "Z hlediska struktury HDP byl pravděpodobně jediným tahounem vzhůru zahraniční obchod, zatímco domácí poptávka je v silním útlumu," dodal. Pro osvětlení vývoje tak bude nutné počkat do 8. června, kdy bude zveřejněno finální číslo včetně struktury.

Z pohledu ČNB jsou dnešní data podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa protiinflační. Pokud se ale podle něj v červnu potvrdí pokles ekonomiky v uvedeném rozsahu, mohou se další členové bankovní rady přiklonit ke snížení sazeb. Samotné vysvětlení ČSÚ Škop nekomentoval.

I podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka pohloubení recese české ekonomiky posouvá do popředí úvahy o uvolnění měnové politiky. "Na posledním jednání ČNB hlasovali pro snížení úrokových sazeb dva členové bankovní rady. Nyní je možné, že se jejich řady na dalším jednání rozrostou," uvedl.

Marek dále upozornil, že z evropských zemí, které dnes ráno zveřejnily výsledky HDP za 1. čtvrtletí, hlásí Česká republika nejhorší údaje. V Německu se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšilo o 0,5 procenta, v Rakousku o 0,2 procenta, na Slovensku dokonce o 0,8 procenta.

Aleš Sosnovský mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK