Italská ekonomika klesla nejvíce od 1. čtvrtletí 2009

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 15. května (ČTK) - Italská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku prohloubila recesi a zaznamenala nejhlubší propad od prvního čtvrtletí 2009. Podle předběžných odhadů se hrubý domácí produkt snížil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,8 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Oznámil to dnes italský statistický úřad ISTAT.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali slabší pokles; mezičtvrtletně se měla ekonomika snížit o 0,6 procenta a meziročně o 1,1 procenta. V posledním čtvrtletí 2011 HDP klesl o ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,7 procenta a meziročně o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika klesla již třetí čtvrtletí za sebou.

ISTAT neposkytl přesnější detaily. Pouze uvedl, že aktivita v zemědělství zrychlila, průmysl a služby však klesly.

"Tento prudký pokles HDP doplněný slabými indikátory za druhé čtvrtletí může zvýšit obavy investorů o Itálii," poznamenal analytik Deutsche Bank Marco Stringa. Agentura Moody's v noci na dnešek rovněž snížila rating 26 italských bank kvůli obavám z prohlubující se recese a růstu objemu špatných úvěrů.

Italská vláda minulý měsíc zhoršila výhled poklesu ekonomiky pro letošní rok na 1,2 procenta z původních 0,4 procenta. Mezinárodní měnový fond však čeká pokles až o 1,9 procenta. Analytici se domnívají, že HDP Itálie letos klesne ve všech čtvrtletích a poroste až ve druhém čtvrtletí 2013.

Itálie již více než deset let patří mezi nejpomalejší ekonomiky eurozóny. Analytici se domnívají, že pro podporu ekonomického růstu jsou potřebné radikální reformy trhu práce, daňového systému a administrativy a investice do vzdělání a infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK