Pražská burza dnes opět ztrácela, PX přišel o další půl procento

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dopoledne opět ztrácela, hlavní index PX kolem 11:30 prohloubil propad o půl procenta na 888,7 bodu. Nedařilo se zejména pojišťovně VIG a Erste Group, oslabovala i mediální CME, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Pražská burza přitom zahájila růstem o 0,3 procenta, postupně z něj ale ukrajuje poté, co v pondělí propadla o necelá dvě procenta pod psychologickou hranici 900 bodů.

O bezmála 1,5 procenta k 384 korunám oslabuje rakouská Erste Bank, pojišťovna VIG ztrácí 3,28 procenta k 720 korunám. O téměř procento na 142 korun přichází i mediální CME.

Naopak Komerční banka si připisuje přes půl procenta na 3389 korun.

Vůbec nejslabším titulem na pražské burze byly dopoledne kvůli svému propadu o téměř sedm procent akce KIT digital, které navázaly na propad v zámoří, kde přišly o téměř deset procent. "Firma dnes reportuje plné výsledky za první čtvrtletí roku. Již v předběžných číslech varovala, že dosavadní výhled ohledně růstu a hospodaření firmy byl příliš optimistický, dnes spolu s výsledky vydá nový," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Opačným směrem se dnes podle Mokoše vydaly akcie developera Orco. Ten dnes oznámil prodej budovy Rádia Svobodná Evropa v Praze za 94 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun) do rukou společnosti L88, za kterou stojí americký kapitál, a navíc další spolupráci při developmentu a výstavbě dalších projektů. Akcie společnosti v pondělí klesly až na hodnotu 66 korun za akcii, čímž se dostaly na historické minimum od IPO v roce 2005. Dnes titul posiloval až o šest procent na 72 Kč, aktuálně ale již o většinu zisků přišel a zůstává mu jedenapůlprocentní růst.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK