Tržby Čedoku se vloni meziročně snížily o šest procent

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Tržby Čedoku z prodeje zájezdů se loni meziročně snížily o šest procent na 3,016 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě. Hospodářský výsledek společnosti před zdaněním meziročně klesl o 10 milionů na zhruba čtyři miliony korun.

"Cestovní kancelář i přes řadu negativních vlivů, které v loňském roce dopadly na odvětví cestovního ruchu, dosáhla kladného hospodářského výsledku a dvanáctým rokem v řadě hospodaří se ziskem," uvedl mluvčí společnosti Tomáš Brejcha. Zásadní dopad na hospodaření podle něj měly nepokoje v Africe a vysoké ceny leteckého paliva, které kulminovaly v hlavní letní sezoně.

Nepokoje v Egyptě si v polovině února 2011 vynutily přerušení prodeje leteckých zájezdů do této africké destinace. Vývoj událostí znamenal pokles počtu prodaných zájezdů do této destinace i ve zbytku roku, což se podle Brejchy významně odrazilo i na poklesu tržeb Čedoku. Egypt totiž dlouhodobě patří k nejoblíbenějším destinacím českých turistů a cestovní kancelář do něj vypravuje několik letů týdně.

Letošní sezonu společnost vidí optimističtěji. Očekává nárůst tržeb o 200 milionů Kč na 3,2 miliardy a hospodářský výsledek na úrovni 30 milionů korun. Čedok je nejstarší tuzemskou cestovní kanceláří. Na českém trhu působí od roku 1920 a v současné době je ve vlastnictví americké společnosti ODIEN Group. Čedok má v tuzemsku přes 430 zaměstnanců a nabízí zájezdy do více než 50 zemí světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK