Vývoj ekonomiky ČR byl podle dnešních dat druhý nejhorší v EU

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrubý domácí produkt podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Vývoj české ekonomiky v prvních třech měsících letoška byl přitom druhý nejhorší mezi 19 státy Evropské unie, u nichž dnes Eurostat představil údaje o hrubém domácím produktu. Hůře než ČR na tom bylo jen Maďarsko, u osmi zemí EU, mezi kterými je i zadlužené Řecko, však Eurostat data neuvedl.

 

Analytiky odhadované údaje zaskočily, očekávali spíše stagnaci nebo mírný růst. Někteří z nich považují za poněkud zvláštní i vysvětlení propadu ekonomiky, další jej odmítají i komentovat. Statistici totiž uvedli, že pokles byl do jisté míry důsledkem mimořádného vývoje dvou jindy relativně stabilních složek. "V odvětví peněžnictví a pojišťovnictví poklesla tvorba hrubé přidané hodnoty v penzijních fondech a také u pojišťoven. Propad druhé složky, spotřební daně z tabákových výrobků, byl důsledkem předzásobení ve 4. čtvrtletí v reakci na letošní zvýšení daňové sazby, což se promítlo zejména do mezičtvrtletního srovnání," uvedl ČSÚ.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je ovšem pokles přidané hodnoty v penzijních fondech a u pojišťoven položka, která může podlehnout relativně snadno revizi. Pokud by se ovšem data potvrdila, tak by se podle analytiků posunuly do popředí úvahy o snížení úrokových sazeb ČNB. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek pak k tomu dodal, že se stále domnívá, že česká ekonomika spíš stagnuje, než prudce padá. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky včetně její struktury ČSÚ zveřejní 8. června.

Ministr financí Miroslav Kalousek následně uvedl, že z výsledků HDP za 1. čtvrtletí nechce dělat nějaké zásadní závěry. "Ta čísla vůbec nepodceňuji, ale odmítám je brát stoprocentně vážně a myslím si, že daleko jasněji budeme mít v polovině roku," zareagoval ministr v Bruselu z jednání ministrů financí. Kalousek rovněž dodal, že by silně polemizoval s onou metodikou očištění, kterou použil Český statistický úřad.

Ekonomiky Evropské unie i eurozóny v prvních třech měsících letošního roku mezičtvrtletně stagnovaly. V eurozóně hrubý domácí produkt stagnoval i v meziročním srovnání. V EU meziročně vzrostl o 0,1 procenta. Mezi státy EU ovšem panují velké rozdíly. Zatímco pro Finsko uvedl Eurostat mezičtvrtletní zvýšení HDP o 1,3 procenta a pro Lotyšsko o 1,1 procenta, tak v Maďarsku pokles ekonomiky o 1,3 procenta. Německý HDP se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,5 procenta po poklesu o 0,2 procenta ve čtvrtém čtvrtletí.

Při výpočtu předběžného odhadu HDP používá ČSÚ kombinaci dostupných údajů a odhadů pomocí matematicko-statistických metod. Výsledky jsou dále upravovány očištěním o kalendářní variace a sezonní výkyvy. "Tento údaj je dále zpřesňován a odhady bývají nahrazovány skutečně zjištěnými údaji. Navíc průběžně dochází k revizím a dalšímu zpřesňování HDP. Některé části HDP jsou ale vždy pouze odhady. "Tato praxe je ve světě obvyklá a ČSÚ postupuje v souladu s obvyklými standardy," řekl ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK