Koruna oslabila na čtyřměsíční minima k euru i dolaru

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Koruna dnes odpoledne po zprávách o poklesu české ekonomiky a o neúspěchu jednání o nové vládě v Řecku oslabila na čtyřměsíční minima, k dolaru nad 20 korun. V 15:40 se obchodovala proti pondělku k euru o 19 haléřů níže na 25,61 Kč/EUR a vůči dolaru ztratila 22 haléřů na 20,02 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky ztratila domácí měna ze své hodnoty jedno procento a vyhoupla se nad hranici 25,60 Kč/EUR. "V ranních hodinách přitom bylo možné na mezibankovním trhu nakoupit jedno euro ještě za 25,36 koruny," poznamenal Frayer.

Podle něj poslala korunu na čtyřměsíční minima souhra několika nepříznivých faktorů. První ranou pro českou korunu bylo prý zveřejnění prvního odhadu vývoje HDP za letošní první čtvrtletí. Oproti očekávanému nepatrnému růstu se česká ekonomika propadla hlouběji do recese, když poklesla meziročně i mezičtvrtletně o jedno procento.

"V reakci na data uvedl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl, že nečekaný propad tuzemské ekonomiky by měl vést ČNB k debatě pouze o dalším snížení úrokových sazeb a do třetice pak výprodej české koruny umocnila zpráva o vyhlášení nových parlamentních voleb v Řecku," dodal Frayer.

Řecké parlamentní strany se dnes nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident Karolos Papulias. Země tak směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu. Evropská měna tak propadá vůči dolaru rovněž na čtyřměsíční minimum pod úroveň 1,28 USD/EUR a obchodovala se až na 1,2772 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK