MF chce změnu usnesení vlády k zákonu o provozování sázkových her

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Ministři se dnes budou zabývat návrhem ministerstva financí (MF) na změnu usnesení vlády ohledně nového zákona o provozování sázkových her. Výtky veřejného ochránce práv k tomu, že MF udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou, chce ministerstvo řešit prostřednictvím návrhu nového zákona o provozování sázkových her.

Vláda před dvěma měsíci uložila ministerstvu, aby do 14. května změnilo správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Ministři tak vyřešili spor, jenž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a ministr financí Miroslav Kalousek. Nařízení vlády MF uložilo, aby v souladu s loterijním zákonem zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů. Toto usnesení MF navrhlo nyní změnit, protože je podle něj vnitřně rozporné a neodpovídá původnímu názoru vlády.

Projednávání návrhu zákona, který má mimo jiné umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her, vláda minulý týden pošesté přerušila a odložila na konec června.

Dále dnes kabinet projedná návrh změnit účtování poplatků pro operátory za využívání rádiového spektra. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce zlevnit vyšší kmitočty nebo zavést zvláštní sazby pro experimentální vysílání, vyplývá z materiálu pro vládu. Nové nařízení by mělo odstranit znevýhodnění využívání vyšších kmitočtových pásem, které podle MPO nemotivuje rozvoj internetových služeb.

Mimo jiné bude mít kabinet na stole také návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu. Ten má od roku 2013 nahradit současný Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Materiál předkládaný ministerstvem zemědělství se nelíbí ministerstvu financí, které je proti tomu, aby příjmy budoucího úřadu mohl resort zemědělství používat na dotace pro zemědělce a rozvoj venkova, tak jak to činí dnes u Pozemkového fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK