Akcie v USA v úterý kvůli Řecku oslabily, euro kleslo

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý klesly. Mohla za to nejistota kvůli politickému vývoji v Řecku, která nutí investory k obezřetnosti. Ztrácely hlavně energetické a těžařské firmy. Oslabilo také euro.

Index Dow Jones v úterý klesl o 63,35 bodu, tedy 0,5 procenta na 12.632 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 7,69 bodu, neboli 0,57 procenta, na 1330,66 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 8,82 bodu, čili 0,3 procenta, na 2893,76 bodu.

Řecké parlamentní strany se v úterý nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident. Země tak směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu. Zvyšuje se tak šance, že země odmítne podmínky záchranného úvěru a bude muset opustit eurozónu a vyhlásit bankrot.

Obavy z dalšího vývoje v eurozóně a vlivu situace na globální ekonomiku měly dopad hlavně na energetické a těžařské firmy. Americká ropa zlevnila již třetí den za sebou. Indexy S&P energetického sektoru a producentů materiálů klesly každý o 1,5 procenta.

Americkým akciím ale prospěly některé z údajů z ekonomiky. Čísla o růstu maloobchodních tržeb v USA byla sice slabá, náladu ale posílilo zlepšení průmyslové aktivity v oblasti New Yorku a zvýšení ukazatele nálady v sektoru obytné výstavby. Růst vedly akcie sektorů spotřebního zboží a financí.

Akcie kosmetické firmy Avon Product oslabily o 9,7 procenta. Reagovaly tak na zprávu, že konkurenční firma Coty stáhla svoji nabídku na převzetí Avonu za 10,7 miliardy USD (zhruba 216 miliard Kč).

Euro v úterý v reakci na vývoj v Řecku pokračovalo v poklesu a vůči dolaru se ocitlo nejníže za čtyři měsíce. Dolar posílil i vůči jenu díky příznivé statistice z USA, která potvrdila, že americká ekonomika oživuje, i když pomalejším tempem.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2732 USD. Dolar k jenu posílil o půl procenta na 80,25 jenu a vůči koši šesti hlavních měn stoupl o 0,8 procenta na 81,242 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK