Tesco prodávalo zmrzlinu nebezpečnou pro alergiky

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. května (ČTK) - Obchodní řetězec Tesco musí ze svých prodejen stáhnout přes 18.000 balení zmrzliny. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Analýza prokázala přítomnost arašídů v množství 252 mg/kg, což je desetinásobné překročení limitu. Arašídy jsou významným alergenem a při nevědomém požití může alergikům způsobit závažné zdravotní komplikace. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jde o zmrzlinu TESCO Almond mražený krém s rostlinným tukem, vanilkový s mléčnou čokoládou a mandlemi v balení 120 ml. Jeho výrobcem je polská firma KILARGO SP. Z O.O. Minimální doba trvanlivosti je do 28. června 2013.

V souladu s evropskými směrnicemi není potravina kvůli vysokému výskytu alergenů považována za bezpečnou. Stejný výrobek značky Tesco nevyhověl už v minulém roce. Analýza tehdy prokázala množství arašídů ještě pětkrát vyšší, 1251 mg/kg. I tehdy SZPI nařídila jeho stažení z obchodní sítě.

Zástupci obchodních řetězců přitom po jednání u kulatého stolu, které se konalo 2. května v Brně, slíbili, kvůli množícím se problémům, které v posledních měsících SZPI odhalila, nápravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK