Koruna kvůli obavám o Řecko dál prudce oslabuje k euru i dolaru

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne pokračuje v prudkém poklesu na nová čtyřměsíční minima. Vůči euru oslabila o víc než desetník na 25,74 Kč/EUR, k dolaru o zhruba 25 haléřů na 20,28 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Na korunu stejně jako na euro nepříznivě dopadají obavy z neřízeného bankrotu Řecka a jeho odchodu z eurozóny.

 

"Středoevropské měny proti vnějšímu tlaku nenacházejí žádnou oporu. Naopak negativní reakci koruny umocňuje překvapivý pokles HDP a značná pravděpodobnost snížení úrokových sazeb," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Na čtyřměsíční minima se koruna vůči euru i dolaru dostala už v úterý v reakci na údaje o poklesu české ekonomiky v prvním čtvrtletí a zprávu o neúspěchu jednání o nové vládě v Řecku. Země tak směřuje k červnovým předčasným parlamentním volbám, které mohou vést k odchodu země z eurozóny.

Euro dopoledne pokračuje v pádu a k dolaru se obchoduje na úrovni 1,2690 USD/EUR. Investoři se podle Vlka dnes opět soustředí na zprávy z eurozóny. "Vedle dalšího osudu Řecka je velkou otázkou reakce eurozóny, hlavně Evropské centrální banky, na šířící se nákazu. Výnosy dluhopisů začaly rychle růst a tlačit centrální banku k dalšímu zásahu. Ten by případně mohl euro podpořit, aspoň přechodně, zřejmě by ale muselo jít o masivní akci," uvedl analytik.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK