Gartner: Prodej mobilů ve čtvrtletí poprvé od 2009 klesl

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 16. května (ČTK) - Celosvětový prodej mobilních telefonů se v prvním čtvrtletí snížil o dvě procenta na 419,1 milionu přístrojů a zaznamenal první pokles od roku 2009. Důvodem byla hlavně slabší poptávka v oblasti Asie a Tichomoří. Jihokorejský Samsung pak sesadil z první příčky Nokii a stal se podle počtu prodaných přístrojů největší firmou na trhu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

"V prvním čtvrtletí, tradičně nejsilnějším čtvrtletí pro Asii, bylo na trhu nedostatek nových produktů od předních výrobců, a uživatelé proto odložili nákupy v naději na lepší chytré telefony, které přijdou později," uvedl v prohlášení analytik Anshul Gupta. Gartner rovněž varoval, že slabý start do nového roku vede k obezřetnosti, a snížil výhled celoročního prodeje mobilů o 20 milionů přístrojů.

Nokia si držela první místo v prodeji mobilních telefonů od roku 1998. V prvním čtvrtletí se její prodej podle údajů Gartnera snížil o 22,7 procenta na 83,16 milionu přístrojů a podíl na trhu činil 19,5 procenta. Prodej Samsungu naopak stoupl o 25,9 procenta na 86,67 milionu přístrojů a podíl na trhu stoupl na 20,7 procenta. Třetí je Apple s podílem na trhu 7,9 procenta a do první pětky se dostaly ještě firmy ZTE a LG, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK