Pražská burza opět klesá, trhy oslabuje obavy o vývoj v Řecku

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne opět oslabila. Hlavní index PX v 11:00 ztratil 1,19 procenta na 865,6 bodu, což je nejnižší hodnota od 20. prosince 2011. Vedle Prahy spolu se západní Evropou ztrácejí trhy v regionu; negativní nálada na trzích je podle analytiků a makléřů přítomna kvůli očekávání dalších předčasných voleb v červnu v Řecku a odchodu země z eurozóny.

 

Ztrácejí hlavně banky, s výjimkou technologické KIT Digital, Telefóniky a textilky Pegas Nonwovens se ale nedaří ani dalším emisím. "Tlak na finančním sektoru posiluje zpráva, že Řekové během krize vybrali z bank již 700 milionů eur," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Akcie Erste Bank klesají o 2,5 procenta na 360 korun, což je podle Kohouta nejnižší úroveň od 19. ledna. Akcie Komerční banky oslabují o 1,7 procenta na 3244 Kč.

Přes relativně slušné výsledky za první čtvrtletí s trhem klesá i těžební NWR, která dnes místo očekávané ztráty 5,1 milionu eur oznámila šestimilionový zisk. Akcie firmy přesto oslabily o bezmála čtyři procenta na 108 korun.

Napjatě očekávány byly podle Kohouta očekávány čtvrtletní výsledky KIT digital, které se na úrovni tržeb a provozní úrovni nelišily od předběžných výsledků, které společnost zveřejnila již začátkem května. Společnost zároveň představila hlavní body nového strategického plánu. Akcie firmy na to reagovaly téměř čtyřprocentním růstem k 88 korunám.

Posílily i akcie telekomunikační společnosti Telefónica, která dnes zahajuje zpětný odkup vlastních akcií do valnou hromadou schváleného rozsahu dvou procent vydaných akcií. Připsaly si necelé půl procento na 374 korun.

Naopak půl procenta na 705,50 odepsaly akcie ČEZ, o 2,5 procenta na 136,50 Kč oslabily cenné papíry mediální CME.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK