Ceny ropy ve strachu z vývoje v Řecku obnovily prudký pokles

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes obnovily výrazný pokles pod vlivem růstu dolaru k euru a propadu světových akcií. Investoři se stahují ze všech rizikových aktiv ve strachu z vývoje v Řecku a celé eurozóně.

 

Cena severomořské ropy Brent kolem 10:30 SELČ klesla o 1,10 dolaru na zhruba 111,15 dolaru za barel. Už v pondělí Brent spadl až k hranici 110 dolarů z úrovně nad 120 dolary na počátku května.

Americká lehká ropa WTI oslabila o jeden a půl dolaru na 92,50 dolaru za barel. Předtím její cena klesla až na 91,81 USD, nejníže od počátku listopadu.

Řecké parlamentní strany se v úterý shodly, že vládu nevytvoří a v červnu půjdou do nových voleb. Ty mohou vyústit až v odchod země z eurozóny, což by znamenalo finanční otřesy v celé Evropě a hrozbu útlumu poptávky po ropě. Obavy z vývoje v eurozóně srážejí dolů i akciové trhy a kurz eura k dolaru klesá na nová čtyřměsíční minima. Silný dolar má tendenci oslabovat ceny komodit obchodovaných v americké měně.

"Jedním prvkem, který přispívá k poklesu cen ropy, je všeobecná averze investorů k riziku, která plyne z obav o eurozónu a zvýšeného rizika globálního ekonomického útlumu. Dalším faktorem je síla dolaru, k němuž se investoři uchylují do bezpečí," řekl agentuře Reuters Gareth Lewis-Davies z banky BNP Paribas.

K poklesu americké ropy přispěly údaje o vývoji ropných zásob v USA. Podle soukromého institu API se zásoby ropy minulý týden zvýšily čtyřikrát víc, než se čekalo. Dnes k tomu vyjdou oficiální údaje vládního Úřadu pro energetické informace.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 111,15 112,24 New York - Nymex WTI červen 92,54 93,98

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK