Vláda vyřeší výtky ombudsmana k hazardu v novém loterijním zákonu

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Výtky ombudsmana k tomu, že ministerstvo financí (MF) udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou, vláda vyřeší prostřednictvím návrhu nového zákona o provozování sázkových her. Kabinet dnes totiž schválil návrh ministerstva financí na změnu svého dřívějšího usnesení, informoval ČTK zdroj obeznámený s jednáním vlády. Projednávání návrhu zákona vláda odložila na konec června.

Vláda před dvěma měsíci uložila MF, aby do 14. května změnilo správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Ministři tak vyřešili spor, jenž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a ministr financí Miroslav Kalousek. Nařízení vlády MF uložilo, aby v souladu s loterijním zákonem zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů. Toto usnesení MF navrhlo změnit, protože je podle něj vnitřně rozporné a neodpovídá původnímu názoru vlády.

Transparency International a další sdružení bojující proti hazardu ČTK sdělily, že konkrétně mělo MF zahájit řízení o zrušení povolení všude tam, kde obce vydáním vyhlášek provozování hazardu zakázaly. Dále mělo snížit maximální sázku na jednu hru z 1000 Kč u videoloterijních terminálů a 50.000 Kč u rulety na pět korun, a snížit dobu povolení z deseti let na jeden rok. To by prý znamenalo snížení počtu nebezpečných hazardních přístrojů o 90 procent.

"Jsme svědky absurdní situace, kdy vláda zregulovala hazard a MF by muselo přestat být baštou hazardu. Kalouskovi tak nezbývá nic jiného, než se pokusit vládu přesvědčit, že porušovat zákony ČR i nadále je správné," uvedl Matěj Hollan z o.s. Brnění. "MF vždy postupovalo a postupuje podle zákona," reagoval v úterý Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva.

Zákon o provozování sázkových her obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období, ve kterém je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice, ze tří let na šest měsíců. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet v polovině roku 2013.

Zástupci hazardu proti tomuto zkrácení období ostře vystoupili. Podle sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, jde o "surový" zásah do práv legálních provozovatelů. "Pokud vláda a následně parlament schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard Kč a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality," uvedl výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň.

Ombudsman ministerstvu vytýkal také například maximální možnou sázku a prohru v hazardu. Podle Varvařovského přes konflikt se zákonem ministerstvo umožnilo provozovatelům přístrojů, že v nich lidé mohou za hodinu prohrát 252.000 korun místo zákonných 1000, 2000 nebo 10.000 korun. Záleží na typu přístroje. Ministerstvo naopak výši sázek i proher hájilo. Kdyby ji omezovalo, hrozily by prý státu arbitráže s velkými finančními riziky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK