Německo prodalo 10leté dluhopisy za rekordně nízkou cenu

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německo dnes prodalo dluhopisy se splatností za deset let v objemu 4,1 miliardy eur (105 miliard Kč) při rekordně nízkém výnosu 1,47 procenta. Poptávka investorů na rozdíl od nepříliš úspěšné dubnové aukce téhož dluhopisu výrazně překročila nabídku. Investory k nevýnosným ale bezpečným německým obligacím táhnou obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně, které se nyní zvýšily v důsledku politického vývoje v Řecku.

 

Poptávka po dluhopisu s rekordně nízkým úrokovým kuponem 1,75 procenta a termínem splatnosti v červenci 2022 překročila nabídku 1,5krát. Německá vláda poprvé vydala dluhopis splatný v červenci 2022 a s rekordně nízkým kuponem před měsícem, tehdy však výnos dosáhl 1,77 procenta a poptávka nestačila ani na pokrytí celé nabídky. Dnešní poměr poptávky k nabídce byl naopak nad letošním průměrem 1,36.

Německo může problémů s dluhy v ostatních zemích eurozóny využívat k rekordně levnému financování. Po nedávných volbách ve Francii a Řecku a zejména ve strachu z odchodu Řecka z eurozóny po vynucených nových volbách se obnovilo napětí na trzích dluhopisů a výnosy obligací Španělska a Itálie opět rostou ke kritické hranici sedmi procent. Naopak výnos německého desetiletého "Bundu" dnes na sekundárním trhu klesl na nové minimum 1,45 procenta.

"Vládne pocit, že situace v eurozóně bude delší dobu dost nepěkná. Bundům tak pomáhá, že investoři chtějí být co nejvíce v bezpečí," řekl agentuře Reuters Marc Ostwald z londýnské makléřské firmy Monument Securities.

To, že se Německo odpojuje od slabého zbytku eurozóny, ukázaly úterní údaje o ekonomickém vývoji v měnové unii za první čtvrtletí. Zatímco německá ekonomika nečekaně silně rostla a zachránila eurozónu jako celek před recesí, Francie stagnovala a jihoevropské ekonomiky výrazně klesaly.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK