Euro se dnes po sérii sestupů stabilizovalo

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. května (ČTK) - Euro během dneška oživilo ze ztrát a jeho kurz se vůči dolaru stabilizoval nad 1,27 USD. Evropskou měnu povzbudilo vstřícné vyjádření šéfů Francie a Německa ohledně udržení Řecka v eurozóně, třebaže řada investorů v příznivý vývoj v této zemi po nových červnových volbách nevěří.

Euro během dne posílilo až na 1,2759 USD a odpoledne se pohybovalo bez větší změny kolem 1,2735 USD. Ráno se jeho kurz propadl až na 1,2679 USD, nejníže od poloviny ledna. Vůči jenu euro po sestupu na tříměsíční minimum stouplo o 0,2 procenta na 102,33 JPY.

Řecké parlamentní strany se v úterý nedohodly na vytvoření vlády a v červnu země půjde k novým volbám. Zvyšuje se tak šance, že Řecko odmítne podmínky záchranného úvěru a bude muset vyhlásit bankrot a opustit eurozónu.

Nový francouzský prezident François Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou dali na své první schůzce v úterý najevo přání, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Pro setrvání Řecka v měnové unii se po několika protichůdných vyjádřeních zástupců Evropské centrální banky vyslovil dnes i její šéf Mario Draghi.

Později odpoledne euro dočasně kleslo pod 1,27 USD, rychle se však vrátilo zpět. Nervózní trh ovlivnily pověsti, podle nichž ECB zastavila úvěrové operace některým řeckým bankám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK