Co týden dal?

06.02.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nenechme se zmýlit počasím za okny, zima se ještě nevzdává! Klame tělem, řekl by klasik. My Vás ale neoklameme a jako každý týden tak i dnes Vám nabídneme souhrn nejdůležitějších událostí doma, ve světě i u nás na serveru. Nechte se zlákat...

Posledních 7 dní ve světě
Neznámý poctivý nálezce vrátil původní majitelce peněženku, kterou ztratila v jižním Švédsku před více než 40 lety. Uvnitř přitom nechyběl ani haléř.

V Benátkách sice neuvidíte projet auto, ale ráj pro chodce už to také není. Město vodních kanálů totiž označilo některé úzké uličky za "jednosměrné pěšinky" a bude pokutovat všechny, kteří půjdou v protisměru.

Posledních 7 dní u nás
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v úterý oznámil, že udělil Českému Telecomu rekordní pokutu 81,7 milionu korun za uzavírání smluv nevýhodných pro firemní zákazníky, omezování konkurence a používání věrnostního rabatu.

Hlavní index pražské burzy v úterý poprvé po devíti a půl letech překonal hranici 700 bodů, když trhu pomohl silný růst akcií Českého Telecomu. Index PX50 stoupl o 0,72 procenta na 703,2 bodu, nejvýše od konce září roku 1994, zatímco okolní burzy v regionu ztrácely.

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek stanovil termín historicky prvních voleb do Evropského parlamentu na 11. a 12.června, oznámila prezidentská kancelář.

Posledních 7 dní na našem serveru
Každý měsíc pro vás v sekci Firmy v podsekci Odborné časopisy vkládáme nejnovější recenze časopisů "Daně a právo v praxi", "Mzdy a personalistika v praxi", "Otázky a odpovědi z praxe", "Práce a mzda" a "Účetnictví v praxi".

V sekci Daně na vás čeká nový Rádce. Ten vám prozradí, jaké DPH může být u kávy, kterou si objednáváte v normální restauraci. Pravidelně pro vás v sekci Daně v podsekci PwC vkládáme ve spolupráci s PricewaterhouseCoopers nejnovější čísla časopisů "MonitEUr" a "Tax&Legal Alert".

Chcete si koupit automobil a nemáte dostatečný finanční obnos? Nevadí! Využijte nabídky leasingových společností a vezměte si vůz na splátky! Krok po kroku jak dojít až k podpisu smlouvy Vám přinášíme v novém rádci.

Tento týden jsem pro vás v sekci Bankovnictví zaktualizovali veškeré informace o nabídkách účtů pro fyzické osoby a poplatcích, které si tuzemské banky účtují za své služby. Pokud hledáte ten nejlepší účet pro vás nebo si nejste jisti, kolik své bance vlastně za vedení účtu platíte, jste na správném místě!

Potřebujete napsat nebo zavolat na stavební spořitelnu nebo hypoteční banku? V našich seznamech naleznete zaktualizované kontaktní údaje!  Telefon, adresu nebo email již nemusíte hledat,  vše pohodlně naleznete na našich stránkách: Hypoteční banky  a Stavební spořitelny.
 
Nejen v létě, ale i v zimě se může hodit při cestách do zahraničí cestovní pojištění. Nevíte u které pojišťovny si pojištění sjednat a na kolik vás pojištění přijde? Podívejte se na zaktualizovaný přehled cestovního pojištění u vybraných pojišťoven.
 
Smlouvy stavebního spoření uzavřené po novém roce mají nižší státní podporu. Maximální státní podpora klesla z 4500 Kč na 3000 Kč ročně. V naší kalkulačce Naspořené částky u stavebního spoření máte nově možnost si vybrat, se kterou státní podporou chcete počítat (státní podpora 25% platí pro smlouvy uzavřené do 31.12.2003 při splnění podmínek, podpora ve výši 15% platí pro smlouvy uzavřené po 1.1.2004).

On-line prodej
Stavební spoření již není hitem. Který finanční produkt můžete uzavřít on-line teď? Zkuste třeba penzijní připojištění nebo  životní pojistku!

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se dotaz týká investování: Snad pomůže i Vám …

"Dobrý den, jsem pravděpodobně ještě majitelkou cenných papírů z 1. nebo 2. vlny kuponové privatizace, ovšem nevím přesně, které už jsem prodala, kde mohu zjistit potřebné informace. Děkuji."

Pan Petr Švéda ze společnosti Böhm & partner a.s. odpovídá:

"Dobrý den, úplnou informaci o cenných papírech, které máte na účtu, získáte z výpisu stavu účtu. Stavový výpis z účtu obdržíte na..."


Anketa
Zdražujeme, zdražujeme, zdražujeme. Rok 2004 bude provázet jedno zdražování za druhým. Nejen v souvislosti se vstupem do EU. Líbí se Vám to? Určitě ne. Malou nadějí je změna základní sazby DPH z 22% na 19%. Anketní otázka se týkala právě DPH:

Vítáte návrh vládní koalice na snížení DPH z 22% na 19%?


Ano, je to krok správným směrem
Ano, ale zboží ani služby stejně nezlevní
Ne, vládní daňová reforma je málo radikální

Více než polovina čtenářů by uvítala reformu DPH ještě radikálnější, tedy ne o 3%, ale o pět, možná deset více procent. Skeptických je i 27% odpovědí. Se změnou sazby DPH ke snížení cen směrem dolů stejně nedojde. A mají pravdu. Optimistů je "pouhých" 17%.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU