Vinařům na jihu Moravy vzal mráz 30% úrody, škody jsou 400 mil.Kč

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prvotní obavy jihomoravských vinařů se potvrdily. Páteční mráz napáchal ve vinicích škody za 400 milionů korun. Poškozeno může být více než 30 procent letošní úrody. V případě nepříznivého počasí může být v souvislosti s tím ohrožena i úroda v následující sezóně, řekl ČTK tajemník svazu vinařů Martin Půček.

 

Mrazy lokálně škodily na celé jižní Moravě. Od Uherského Hradiště po Znojemsko. "Ve stejné vinici poškodil jednomu vinaři tři ze čtyř řádků, zatímco jeho sousedovi, jehož řádky jsou oddělené jen pletivem, mráz na keřích nenapáchal škody žádné," řekl Půček. Sčítání škod podle něj ještě není u konce a dodal, že místy teplota dosahovala až čtyř stupňů pod bodem mrazu.

Problémy vinařům působí i neobvykle dlouhé sucho. Od října loňského roku podle nich nespadlo výraznější množství srážek. Přitom dostatek vláhy má podle vinařů zásadní vliv na schopnost regenerace vinné révy.

Zavedení daně na takzvané "tiché víno" je podle Půčka od vlády vůči vinařům nefér. Česká republika by se stala zemí s nejvyšší spotřební daní v EU. Navíc prý existuje riziko vytvoření šedého trhu s vínem. Podobná situace nastala například v Maďarsku. Navíc hrozí odklon vinařské turistiky do Rakouska.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK