Ekonomové v USA jsou optimističtější ve výhledu trhu práce

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Američtí ekonomové jsou nyní optimističtější ve výhledu oživení trhu práce a trhu s bydlením. Čekají však, že další pilíře ekonomiky zůstanou slabé. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného Národní asociací podnikových ekonomů (NABE).

Ekonomové v letošním roce čekají růst hrubého domácího produktu o 2,4 procenta. V příštím roce má tempo růstu zrychlit na 2,8 procenta. Více než polovina dotazovaných se však domnívá, že výdaje spotřebitelů a firemní investice zůstanou pod historickým průměrem.

Ekonomové nyní čekají, že v letošním roce vznikne měsíčně v průměru 188.000 pracovních míst, o 18.000 více než uváděli v předchozí anketě. Za prosinec až únor v průměru vzniklo měsíčně 254.000 pracovních míst. V posledních dvou měsících však růst prudce zpomalil a vzniklo v průměru jen 134.500 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti podle NABE letos klesne na osm procent ze současných 8,1 procenta a v příštím roce se dále sníží na 7,5 procenta.

Zahájená výstavba nových domů se podle podnikových ekonomů letos zvýší o 18 procent a dále poroste i v roce 2013. Investice do bytové výstavby letos vzrostou o 8,8 procenta místo dříve uváděných 6,6 procenta.

Výdaje spotřebitelů se však letos zvýší jen o 2,2 procenta a příští rok o 2,5 procenta, předpokládá NABE. Historický průměr přitom činí 2,8 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK