Koncern Eaton koupí firmu Cooper za 11,8 miliardy USD

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Americký průmyslový koncern Eaton se dohodl na koupi výrobce elektrotechnických zařízení Cooper Industries za 11,8 miliardy dolarů (233 miliard Kč). Své sídlo po dokončení transakce přemístí do Irska, kde sídlí i Cooper, sdělila dnes společnost, která má výrobní závody i v České republice.

Eatno zaplatí za akcii Cooper 72 dolarů, což bude 28 procent nad páteční tržní cenou přebírané firmy. Akcie Cooper vzrostly po zprávě o 25 procent, akcie Eatonu mírně oslabily.

Transakce dopomůže Eatonu k dalšímu geografickému rozšíření a k získání dominance v segmentu elektrotechnických zařízení, řekla agentuře Reuters Catherine Averyová, šéfka fondu CAIM LLC, který je jedním z akcionářů firmy. Dodala, že tak velká akvizice podnítí menší americké průmyslové firmy k tomu, aby se nabídly k prodeji.

Eaton vstoupil na český trh v roce 1993. Významnou součástí společnosti Eaton Elektrotechnika je výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí, skupiaa také produkuje v Chomutově a letos otevřela první globální inovační centrum v Evropě v Roztokách u Prahy. V roce 2008 společnost koupila německý koncern Moeller, jehož česká dceřiná společnost Moeller Elektrotechnika se poté přejmenovala na Eaton Elektrotechnika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK