Americké akcie výrazně oživují z propadů

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Americké akcie zahájily týden výrazným růstem a hlavní indexy získávaly v polovině dne kolem jednoho procenta. Trhy oživují z propadu minulého týdne, kdy zaznamenaly nejhlubší ztráty v letošním roce. Optimismus čerpají z toho, že lídři nejvyspělejších ekonomik světa vyjádřili podporu setrvání Řecka v eurozóně.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) rostl o 0,6 procenta na 12.443 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 0,9 procenta na 1307 bodů. Index technologického trhu Nasdaq získával 1,3 procenta a byl kolem 2814 bodů.

Všechny tři indexy zaznamenaly minulý týden nejhlubší týdenní ztráty od posledního týdne loňského listopadu. V pátek oslabilo trh zklamání ze slabého debutu akcií sociální sítě Facebook. Dnes v polovině dne kurz Facebooku ztrácel asi 12 procent, na trh Nasdaq, kde se akcie firmy obchodují, to už ale větší vliv nemělo.

Trh minulý týden podkopávaly obavy z politického vývoje v Řecku, který by mohl vést až k odchodu země z eurozóny a mohl mít těžké dopady na celou měnovou unii. Investory ale povzbudilo vyjádření summitu G8, který slíbil povzbudit ekonomický růst ve světě a alespoň verbálně podpořil zachování Řecka v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK